Τρεις νεκροί από τουρκικό πλήγμα στο Ιράκ

Άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πρόκειται για μαχητές των Μονάδων Αντίστασης της Σίντζαρ (YBS), που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Τρεις νεκροί από τουρκικό πλήγμα στο Ιράκ

Τρεις μαχητές των Μονάδων Αντίστασης της Σίντζαρ (YBS), πολιτοφυλακής γιαζίντι που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σήμερα από πλήγμα τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το πλήγμα, που σημειώθηκε στις 5.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), έθεσε στο στόχαστρο το αρχηγείο των YBS στην περιοχή Σίντζαρ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση από τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία διεξάγει εδώ και χρόνια εκστρατεία στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον μαχητών του PKK και της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, που θεωρούνται από την Άγκυρα τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Τουρκία εξαπολύει τακτικά αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ και έχει δεκάδες φυλάκια στο ιρακινό έδαφος.

Στα τέλη Φεβρουαρίου και στη συνέχεια στις αρχές Μαρτίου, βομβαρδισμοί που αποδίδονται στην Τουρκία είχαν προκαλέσει επίσης τον θάνατο τριών μαχητών των YBS, που είχαν πάρει τα όπλα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατά την περίοδο της ανόδου τους το 2014.

Σε μια ένδειξη της πολυπλοκότητας των μαχών στις οποίες εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες στο βόρειο Ιράκ, οι YBS συνδέονται επίσης με τους πρώην παραστρατιωτικούς της οργάνωσης Χασντ αλ-Σάαμπι, φιλοϊρανικού συνασπισμού που έχει ενσωματωθεί στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις.

Εδώ και καιρό, η Βαγδάτη και το Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, κατηγορούνται ότι κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να διατηρήσουν τη στρατηγική συμμαχία τους με την Τουρκία, απαραίτητο εμπορικό εταίρο -- ακόμη κι αν, με κάθε έξαρση της βίας, εκδίδονται ανακοινώσεις που καταδικάζουν υποτίθεται την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ και τις επιπτώσεις για τους αμάχους.

Το περασμένο Σάββατο, εντάσεις ξέσπασαν γύρω από τον καταυλισμό Μαχμούρ που στεγάζει Τούρκους Κούρδους πρόσφυγες στο βόρειο Ιράκ. Ο ιρακινός στρατός θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια εκεί κατασκευάζοντας φράκτη προκειμένου να ελέγξει την είσοδο και την έξοδο από τον καταυλισμό που θεωρείται από την Άγκυρα πρόσφορο έδαφος για το PKK.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v