Χρηματιστήριο τροφίμων επεκτείνεται σε 10 αφρικανικές χώρες

Η νιγηριανή AFEX Commodities Exchange Ltd, που δραστηριοποιείται ήδη σε τρεις χώρες, σχεδιάζει δυναμική επέκταση. «Βαδίζουμε στον δρόμο βελτίωσης του ενδοαφρικανικού εμπορίου και αύξησης της παραγωγικότητας».

Χρηματιστήριο τροφίμων επεκτείνεται σε 10 αφρικανικές χώρες

Το πρώτο ιδιωτικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νιγηρίας σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία σε επτά νέες αφρικανικές αγορές, προκειμένου να επωφεληθεί από το αυξανόμενο εμπόριο σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η AFEX Commodities Exchange Ltd θα επεκταθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού φέτος και στην Γκάνα το 2024, ενώ θα ακολουθήσει η εγκατάστασή της σε Μπενίν, Τόγκο, Τανζανία, Αιθιοπία και Ζάμπια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ayodeji Balogun σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2014, διαπραγματεύεται ήδη εννέα βασικά προϊόντα -μεταξύ άλλων, καλαμπόκι, σιτάρι και κακάο- σε Νιγηρία, Κένυα και Ουγκάντα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει περιορίσει τις αποστολές βασικών προϊόντων διατροφής στην Αφρική, ορθώνοντας νέα εμπόδια στο εμπόριο. Η AFEX σχεδιάζει να συγκεντρώσει 30 δισ. νάιρα (65 εκατ. δολάρια) χρέους φέτος για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μιας επέκτασης που περιλαμβάνει την ενίσχυση της χωρητικότητας αποθήκευσης σε 1 εκατομμύριο τόνους έως το 2025, καθώς και την απόκτηση περισσότερων αδειών για συναλλαγές, ενώ παράλληλα προσθέτει χρυσό και παράγωγα στο χαρτοφυλάκιό της, είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

Η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ηπειρωτικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών θα «ξεκλειδώσει σημαντική αξία» στα συμβόλαια spot της AFEX, στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος και τα παράγωγα, σύμφωνα με τον Balogun. Οι καθημερινές συναλλαγές ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 2 δισ. νάιρα (4 εκατ. ευρώ).

«Με την επέκτασή μας σε αφρικανικές χώρες βλέπουμε έναν δρόμο για τη βελτίωση του ενδοαφρικανικού εμπορίου», είπε ο διευθύνων σύμβουλος. «Αυτό οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα σε εθνικό επίπεδο, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια τροφίμων στις χώρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v