Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίφθηκε το σχέδιο εισαγωγής private equity στην Μπουντεσλίγκα

Δεν υπήρξε η απαραίτητη συναίνεση των ποδοσφαιρικών συλλόγων στο σχέδιο της διοργανώτριας αρχής να πουλήσει δικαιώματα μετάδοσης αγώνων σε ιδιωτικά επενδυτικά funds. Ο οικονομικός ανταγωνισμός στα σπορ αυξάνεται, όμως.

Απορρίφθηκε το σχέδιο εισαγωγής private equity στην Μπουντεσλίγκα

Η διοργανώτρια αρχή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου της Γερμανίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη των αθλητικών συλλόγων στο σχέδιό της να πουλήσει μερίδιο δικαιωμάτων προβολής σε εταιρείες private equity.

Η Deutsche Fussball Liga (DFL) δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων από τους 36 συλλόγους των δύο κατηγοριών της Μπουντεσλίγκα, όπως απαιτούνταν για να προχωρήσει το σχέδιο.

Η DFL επιδίωκε να πουλήσει ένα μερίδιο θυγατρικής της που κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων σε επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα μετρητά και η τεχνογνωσία του για την ενδυνάμωση των κορυφαίων συλλόγων της Γερμανίας στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Τα επενδυτικά funds CVC Capital Partners, Blackstone και Advent ήταν μεταξύ εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη σύναψη συμφωνίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι προσφορές τους έφτασαν τα 1,85 δισ. ευρώ για μερίδιο 12,5% στο νέο σχήμα.

Η DFL απαιτούσε την υποστήριξη τουλάχιστον 24 συλλόγων που αγωνίζονται στις δύο κορυφαίες κατηγορίες του γερμανικού πρωταθλήματος ώστε να προχωρήσει το σχέδιο, αλλά μόνο 20 ψήφισαν «υπέρ» στη συνάντηση, σήμερα Τετάρτη. Πλήθος συλλόγων εξέφρασαν επιφυλάξεις, όπως οι Ζανκτ Πάουλι, Κολονία και Αουγκσμπουργκ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα έκλεισε», είπε σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη ο Hans-Joachim Watzke, διευθύνων σύμβουλος της Μπορούσια Ντόρτμουντ και στέλεχος της DFL. «Υπήρξε σαφής πλειοψηφία, αλλά όχι η πλειοψηφία που αναζητούσαμε».

Οι διοργανώτριες αρχές των κορυφαίων πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου στην Ευρώπη ανοίγουν τις πόρτες τους σε νέους επενδυτές, ενώ αρκετές έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια πουλώντας μερίδια σε μέσα ενημέρωσης. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity), γεμάτα μετρητά και σε αναζήτηση διαρκούς ροής εσόδων, αποτελούν πρόθυμους αγοραστές—η CVC έχει ήδη συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες σε Ισπανία και Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v