Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nvidia: Χαμένες οι ΗΠΑ από τον τεχνολογικό πόλεμο με την Κίνα

«Κίνδυνος μεγάλης ζημιάς αν χάσουμε την κινεζική αγορά», προειδοποίησε ο CEO της μεγάλης εταιρείας της Silicon Valley. «Θα τα φτιάξουν όλα μόνοι τους κι εμείς δεν θα έχουμε καμία τύχη. Φτάνει με τους κανονισμούς».

Nvidia: Χαμένες οι ΗΠΑ από τον τεχνολογικό πόλεμο με την Κίνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, της εταιρείας ημιαγωγών (μικροτσίπ) με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, προειδοποίησε ότι η αμερικανική τεχνολογική βιομηχανία κινδυνεύει να υποστεί «τεράστια ζημιά» από την κλιμακούμενη μάχη για τα τσιπ μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Jensen Huang είπε ότι οι έλεγχοι των αμερικανικών εξαγωγών που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπάιντεν με στόχο την επιβράδυνση της κινεζικής παραγωγής ημιαγωγών έχουν αφήσει τον όμιλο της Silicon Valley με «δεμένα χέρια», ανίκανο να πουλήσει προηγμένα τσιπ σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οι κινεζικές εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν τα δικά τους τσιπ για να ανταγωνιστούν τους κορυφαίους επεξεργαστές της Nvidia για παιχνίδια, γραφικά και τεχνητή νοημοσύνη.

«Εάν η Κίνα δεν μπορεί να τα αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα τα φτιάξει μόνη της», είπε. «Οπότε οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές. Η Κίνα είναι πολύ σημαντική αγορά για τον κλάδο τεχνολογίας».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την Κίνα από την αγορά ή ανάπτυξη προηγμένων τσιπ έχει γίνει το σημείο αιχμής σ' έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Τα σχόλια του Huang ακολουθούν την απόφαση των κινεζικών αρχών να απαγορεύσουν τα προϊόντα της αμερικανικής κατασκευάστριας τσιπ μνήμης Micron από υποδομές ζωτικής σημασίας, κίνηση αντιποίνων με την επιβολή ελέγχων στις εξαγωγές που επέβαλε η Ουάσιγκτον.

Ο Ταϊβανο-αμερικανός της Nvidia προειδοποίησε τους Αμερικανούς βουλευτές να είναι «προσεκτικοί» σχετικά με την επιβολή κανονισμών που περιορίζουν περαιτέρω το εμπόριο με την Κίνα.

«Αν στερηθούμε την κινεζική αγορά, δεν έχουμε καμία τύχη. Δεν υπάρχει άλλη Κίνα, μία είναι η Κίνα», είπε ο Huang, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «τεράστια ζημιά στις αμερικανικές εταιρείες» εάν δεν μπορούν να συναλλάσσονται με το Πεκίνο.

Ο Χουάνγκ πρόσθεσε ότι το μπλοκάρισμα της πρόσβασης της αμερικανικής τεχνολογικής βιομηχανίας στην Κίνα θα καθιστούσε άχρηστο το πακέτο των 52 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να ενθαρρύνει την παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ.

«Εάν η αμερικανική βιομηχανία απαιτεί κατά το ένα τρίτο λιγότερη παραγωγή [λόγω απώλειας της κινεζικής αγοράς], δεν θα χρειάζονται αμερικανικά εργοστάσια», είπε. «Αν δεν είστε προσεκτικοί στους κανονισμούς, θα ζημιώσετε τη βιομηχανία της τεχνολογίας. Πρέπει να αναρωτηθείτε με ποιον τρόπο θέλετε να το πιέσετε».

Η Nvidia συμμετέχει στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αποτελώντας την κύρια πηγή τσιπ που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των «μεγάλων γλωσσικών μοντέλων» που τροφοδοτούν τα chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI.

Καθώς ο ενθουσιασμός έχει αυξηθεί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, η κεφαλαιοποίηση της Nvidia έχει υπερδιπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος, σε περίπου 770 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει αποκλειστεί από τις πωλήσεις των πιο προηγμένων τσιπ της - H100 και A100 - σε Κινέζους πελάτες από τον Αύγουστο, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν ελέγχους εξαγωγών στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia αναγκάστηκε να αναδιαμορφώσει ορισμένα από τα τσιπ της, ώστε να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των ΗΠΑ, που περιορίζουν την απόδοση των προϊόντων που πωλούνται στην Κίνα.

Τα περισσότερα από τα προηγμένα τσιπ του κόσμου - συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής της Nvidia - κατασκευάζονται στην Ταϊβάν.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v