Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τουρκία χτίζει σπίτια στη Συρία για να στείλει πίσω 1 εκατ. πρόσφυγες

Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον υπουργό Εσωτερικών, στη συριακή πλευρά της μεθορίου που όμως ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό. Στόχος να χτιστούν 240.000 κατοικίες σε τρία χρόνια. Στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας στη γείτονα το προσφυγικό.

Η Τουρκία χτίζει σπίτια στη Συρία για να στείλει πίσω 1 εκατ. πρόσφυγες

Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος κατοικιών στη βόρεια Συρία, κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο, με στόχο να εγκαταστηθούν εκεί Σύροι πρόσφυγες, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού (φωτ.) τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο του συγκροτήματος χθες Τετάρτη στην αλ Γκαντούρα, στη συνοριακή λωρίδα που τελεί υπό τον έλεγχο τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία θα εγκατασταθούν σ' αυτά τα σπίτια (...) στο πλαίσιο μιας αξιοπρεπούς, εθελοντικής και ασφαλούς επιστροφής», τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με το ιδιωτικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων IHA.

«Πρόκειται να κατασκευάσουμε 240.000 κατοικίες στην περιοχή», πρόσθεσε ο Σοϊλού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι δηλώσεις έρχονται καθώς το ζήτημα του επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών περιηγήθηκε στην τοποθεσία του εργοταξίου, που βρίσκεται στο χώρο ενός πρώην αεροδρομίου, όπου έχουν αναπτυχθεί Τούρκοι στρατιώτες και άρματα μάχης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια πινακίδα σε αραβικά και τουρκικά γράφει: «Σχέδιο ασφαλούς και αξιοπρεπούς εθελοντικής επιστροφής». Η πινακίδα έχει τα εμβλήματα της τουρκικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) και του Ταμείου Ανάπτυξης του Κατάρ, που συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό την πίεση μέρους των ψηφοφόρων και της αντιπολίτευσης, υπόσχεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επιστροφή των προσφύγων.

Στις 8 Μαΐου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να χτίσει, με τη βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, 200.000 κατοικίες σε 13 τοποθεσίες στη βόρεια Συρία, με στόχο την επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v