Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Στερεύουν οι εισροές στη Wall Street

«Λεφτά δεν υπάρχουν» για τις αμερικανικές μετοχές, εκτιμά η τράπεζα, καθώς έχει ήδη τερματιστεί η ευφορία της τελευταίας τριετίας και αναμένεται νέα αποφυγή ρίσκου προσεχώς. Μoney market funds και ομόλογα παίρνουν πλεονέκτημα, ο ρόλος των επιτοκίων.

BofA: Στερεύουν οι εισροές στη Wall Street

Η τριετής εισροή μετρητών σε αμερικανικές μετοχές τερματίζεται, προειδοποιεί η Bank of America, επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global που παρουσίασε ο στρατηγικός αναλυτής Μάικλ Χάρτνετ και τα οποία δείχνουν ότι οι επενδυτές βγάζουν χρήματα από μετοχές και τα τοποθετούν σε money market funds και ομόλογα. Οι μετοχές παρουσίασαν εκροές 3,9 δισ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα -τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ρευστοποιήσεων, που σημαίνει ότι οι ροές είναι πλέον ισορροπημένες για το 2023.

Περίπου 756 δισ. δολάρια έχουν εισέλθει σε funds μετρητών μέχρι στιγμής φέτος -η μεγαλύτερη εισροή από το 2020. Και καθώς τα αποτελέσματα των αυξήσεων επιτοκίων της Fed περνούν στις αγορές και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται αυστηρότερες, «αναμένουμε να επανεμφανιστεί άλλη μια περίοδος αποστροφής κινδύνου (risk-off) στα τέλη Ιουνίου», σημειώνει ο Χάρτνετ.

Μετά από ράλι άνω του 8% το πρώτο τετράμηνο του έτους, ο S&P 500 σταθεροποιήθηκε τον Μάιο με μικρά σκαμπανεβάσματα, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας και αυξάνονται οι ανησυχίες για ύφεση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Λευκού Οίκου φέρεται να οδεύουν σε συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους.

Η εικόνα για τις εισροές σε μετοχές το 2023 διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με το μοντέλο των τελευταίων ετών, αναφέρει το Bloomberg. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαν φτάσει τα 175 δισ. δολάρια, τα 949 δισ. δολάρια και τα 182 δισ. δολάρια αντίστοιχα, αναφέρει η BofA.

Ο Χάρτνετ, που προέβλεψε σωστά την πτώση των μετοχών πέρυσι, συνιστά πωλήσεις στις 4.200 μονάδες του S&P 500 -δηλαδή περίπου στο 1% πάνω από το τελευταίο κλείσιμο του δείκτη.

Βέβαια, δεν συμφωνούν όλοι. Οι αναλυτές της Citigroup αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις αμερικανικές μετοχές σε ουδέτερο επίπεδο, λόγω της αναμενόμενης ώθησης από την τεχνητή νοημοσύνη, της πιθανότητας να τερματιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων και της ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η Bank of America σημειώνει ακόμη ότι τα κεφάλαια σε ομόλογα παγκοσμίως κατέγραψαν εισροές για ένατη συνεχή εβδομάδα, στα 9,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εκροές από αμερικανικά μετοχικά κεφάλαια έφτασαν το 1,5 δισ. δολ. και από ευρωπαϊκά το 1,9 δισ. δολ.

Τις μεγαλύτερες εισροές είχε ο τεχνολογικός κλάδος με 500 εκατ. δολάρια, ενώ οι μεγαλύτερες εκροές σημειώθηκαν σε ενέργεια και πρώτες ύλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v