Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια» στη RAI καταγγέλλουν Ιταλοί δημοσιογράφοι

Οι πολιτικές παρεμβάσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση φέρνουν ηχηρές παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών. Μπερλουσκονικού τύπου ομοφωνία στα ΜΜΕ της χώρας, που παλεύει με το άλυτο πρόβλημα της σύγκρουσης πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια» στη RAI καταγγέλλουν Ιταλοί δημοσιογράφοι

Δυο ηχηρές αποχωρήσεις από τη RAI προκάλεσαν νέα, οξεία πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία. Ο Φάμπιο Φάτσιο, ο οποίος παρουσιάζει το επιτυχημένο talk show της Κυριακής στο πανεθνικής εμβέλειας κανάλι Rai Tre, και η δημοσιογράφος Λουτσία Ανουντσιάτα, που παρουσιάζει την εκπομπή πολιτικής ανάλυσης «In mezz'ora», αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Δεν είμαι άνθρωπος παντός καιρού», είπε ο Φάτσιο. «Η παρούσα κατάσταση δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω τη συνεργασία μου», υπογράμμισε από τη μεριά της η Αννουντσιάτα, η οποία στο παρελθόν έχει διατελέσει και πρόεδρος της RAI. Αιτία αυτού του δημοσιογραφικού σεισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και σειράς διευθυντών στη δημόσια τηλεόραση.

Μέσω της νέας διοίκησης, η συντηρητική πλειοψηφία που κυβερνά τη χώρα διαθέτει ευνοϊκά διακείμενους διευθυντές σε δύο από τα τρία τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, αλλά και στο υπόλοιπο πρόγραμμα, σε ζώνες μεγαλύτερης τηλεθέασης.

Οι προβλέψεις του νόμου Ρέντσι

«Η Δεξιά κέρδισε τις εκλογές και έχει δικαίωμα να αλλάξει την πορεία πλεύσης της κρατικής τηλεόρασης», λένε συντηρητικοί αναλυτές. Με νόμο του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το 2015, αποφασίστηκε ότι η ίδια η κυβέρνηση επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο της RAI. Ένας κανόνας που, τα τελευταία οκτώ χρόνια, εφαρμόστηκε ευλαβικά. Μόνο που τώρα προκύπτει ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο: στη γραμμή της δημόσιας τηλεόρασης προστίθενται και τα τρία κανάλια του ομίλου Μπερλουσκόνι, τα οποία σίγουρα δεν ασκούν και δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μελόνι. Τα τελευταία 30 χρόνια καμία κυβέρνηση δεν ενέκρινε νόμο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σύγκρουση συμφερόντων επιχειρηματικού και πολιτικού χαρακτήρα που αφορά τον Μπερλουσκόνι.

Και τώρα; «Από μια ευαισθησία απέναντι σε θέματα μειονοτήτων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μπορεί να περάσουμε σε μια νέα περίοδο κατά την οποία θα εφαρμοστεί λιγότερο ή περισσότερο η συνταγή “Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”», δήλωσε ο Φραντσέσκο Σπέκια, αρχισυντάκτης της συντηρητικής εφημερίδας Libero.

Πολλοί διερωτώνται αν η ιταλική δημόσια τηλεόραση, στην οποία και η Κεντροαριστερά συνεχίζει να διαθέτει διευθυντικές θέσεις, θα καταφέρει ποτέ να αυτονομηθεί από την πολιτική εξουσία, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές αποχρώσεις. Από την στιγμή, μάλιστα, που πρόκειται για έναν από τους λίγους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς που καταφέρνουν, ακόμη, να εξασφαλίζουν πάνω από το 40% των συνολικών ποσοστών τηλεθέασης.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v