Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Προτείνει κατάπαυση πυρός, παραμονή Ρώσων στην Ουκρανία

Η πρόταση του απεσταλμένου του Πεκίνου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αντίδραση της Δύσης που βλέπει προσπάθεια διάσπασης του μετώπου ΗΠΑ-Ευρώπης.

Κίνα: Προτείνει κατάπαυση πυρός, παραμονή Ρώσων στην Ουκρανία

Ο Κινέζος διπλωμάτης που ανέλαβε να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία κάλεσε τους Ευρωπαίους να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας στην κατοχή της Ρωσίας τα ουκρανικά εδάφη που έχει τώρα υπό τον έλεγχό της, ανέφεραν Δυτικοί αξιωματούχοι στη WSJ.

Ο διπλωμάτης Λι Χούι, ο οποίος επισκέφτηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες αυτόν τον μήνα, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική στην Ουάσιγκτον και είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα για να τερματίσουν τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προτού εξαπλωθεί.

Ο Λι επρόκειτο να ταξιδέψει στη Μόσχα την Παρασκευή.

Οι αξιωματούχοι, αν και δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου, αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου του πόσο στενά ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί ειρήνη ωσότου αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

«Εξηγήσαμε ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας εκτός και αν υπάρξει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων» δήλωσε διπλωμάτης που μίλησε με τον Λι. Ο διπλωμάτης ανέφερε στον Λι ότι «είναι αδύνατο να χωριστεί η Ευρώπη από την Αμερική» και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξη της από την Ουκρανία.

«Πιθανότατα δοκιμάζουν την ενότητα της Δύσης και προσπαθούν να δείξουν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες» υποστήριξε άλλος διπλωμάτης.

Τα κύρια συμφέροντα της Κίνας φαίνεται να είναι να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα χάσει τον πόλεμο και ότι η Μόσχα θα απέχει από τη χρήση πυρηνικών όπλων, τόνισε ένας άλλος διπλωμάτης. 

Οι Δυτικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με την Ουάσιγκτον με την άποψη ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και οι κυβερνήσεις της ανησυχούν για τους δεσμούς του Σι με τον Πούτιν.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι προσπάθησαν να μεταφέρουν τρία βασικά μηνύματα κατά τις συναντήσεις τους με τον Λι: ότι η Κίνα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ότι δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία και ότι καταδικάζει την επιθετικότητα της Μόσχας. 

Ο Λι, ειδικός εκπρόσωπος του Πεκίνου για τις ευρασιατικές υποθέσεις και πρώην πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία, επισκέφθηκε την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, την έδρα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Διπλωμάτες από πολλές από αυτές τις χώρες είπαν ότι συντονίστηκαν στενά για να βεβαιωθούν ότι ο Λι θα λάβει το ίδιο μήνυμα από τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Ο Γάλλος αξιωματούχος που συναντήθηκε με τον Λι αυτή την εβδομάδα είπε στον Κινέζο διπλωμάτη ότι η Γαλλία ήταν πεπεισμένη ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επιδίωξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, ανέφερε σε δήλωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και είπε ότι η Γαλλία και η ΕΕ είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε μετά την επίσκεψη του Λι στη Βαρσοβία ότι ο αναπληρωτής υπουργός που συνάντησε τον Κινέζο διπλωμάτη του είπε: «Η Πολωνία ανησυχεί για τις δηλώσεις του Πεκίνου ότι προσπαθεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, το επιτιθέμενο κράτος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v