Αλαλος Πάπας για την επιστροφή κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία

Δεν παίρνει θέση ο ποντίφικας, ωστόσο ηγείται ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. «Είναι πολιτικό το θέμα. Η ειρήνη θα επιτευχθεί μόλις μπορέσουν να μιλήσουν ο ένας με τον άλλο».

Αλαλος Πάπας για την επιστροφή κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως ενδεχόμενη επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα «πολιτικό πρόβλημα» που πρέπει να επιλυθεί και από τις δύο πλευρές, στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά το αίτημα της Ουκρανίας προς τον ποντίφικα για να υποστηρίξει το σχέδιό της περί πλήρους αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Σε συνέντευξη στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, ο Πάπας δεν πήρε θέση για την επιστροφή των εδαφών, όρος που θέτει ως βασική προϋπόθεση για την ειρήνη το Κίεβο και στον οποίο επιμένουν πολλοί από τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε δύο φορές εάν η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη. Ο ποντίφικας δεν αναφέρθηκε σ' αυτό το σκέλος της ερώτησης την πρώτη φορά, αλλά όταν ρωτήθηκε επιμόνως ξανά δήλωσε:

«Είναι ένα πολιτικό θέμα. Η ειρήνη θα επιτευχθεί μόλις θα μπορούν να μιλήσουν ο ένας με τον άλλο, ο ένας ενώπιον του άλλου ή μέσω μεσολαβητών. Εάν δεν μιλήσουν [...] είναι ένα πολιτικό ζήτημα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντησε τον πάπα στο Βατικανό στις 13 Μαΐου και του ζήτησε να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου, το οποίο ο Ζελένσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είναι ανοιχτό σε διαπραγμάτευση.

Το σχέδιο ζητεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, την παύση των εχθροπραξιών και την αποκατάσταση των συνόρων του κράτους της Ουκρανίας.

Στην αρχή του πολέμου ο Πάπας προσπάθησε να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, με την ελπίδα να έχει μεσολαβητικό ρόλο, αλλά αργότερα άρχισε να καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Ρωσίας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε από τη Ρώμη χθες Πέμπτη, και η οποία μεταδόθηκε σήμερα, ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι η ουκρανική πλευρά δεν «ενθουσιάζεται» με τις προοπτικές της διαμεσολάβησης προσθέτοντας ότι οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία έχουν σχηματίσει μια «πολύ ισχυρή» συμμαχία.

Ο Φραγκίσκος ζήτησε από τον καρδινάλιο Ματέο Τζούπι, τον επικεφαλής της διάσκεψης των Ιταλών επισκόπων, να πραγματοποιήσει ειρηνευτική αποστολή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο 67χρονος Τζούπι προέρχεται από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, ομάδα για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη που έχει την έδρα της στη Ρώμη. Η κοινότητα μεσολάβησε το 1992 στη συμφωνία που έθεσε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Μοζαμβίκη, στον οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο καρδινάλιος θα προσπαθήσει να συναντήσει χωριστά τον Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v