Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Κανείς δεν θα επιτεθεί στα κεκτημένα της χώρας

Με 52,13% έναντι 47,87% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε τη νέα θητεία. «Σεβαστείτε το αποτέλεσμα», διαμηνύει ο εκπρόσωπός του. Στους δρόμους οι οπαδοί του. Τα πρώτα λόγια του νικητή.

Ερντογάν: Κανείς δεν θα επιτεθεί στα κεκτημένα της χώρας

Ακόμη μια προεδρική θητεία ανοίγεται για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία αναδεικνύεται μεγάλος νικητής έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Με καταμετρημένο το 99,7% των ψήφων, κερδίζει 52,13% έναντι 47,87% του αντιπάλου του, μεταδίδει το Anadolu. H συμμετοχή έφτασε το 85,15%.

Τα πρώτα λόγια Ερντογάν μετά τη νίκη του: «Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη», είπε. «Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική».

Στην πρώτη εμφάνισή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε στους οπαδούς του με ένα τραγούδι. «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών και ανάμεσα σε δύο θρησκευτικές γιορτές γιορτάσαμε μια μέρα δημοκρατίας για το μέλλον του λαού και των παιδιών μας. Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία ανήκει σε εμάς. Μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία. Και στις 14 Μαΐου και στις 28 Μαΐου νικητής ήταν ο λαός μας», ανέφερε ο Ερντογάν και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία.

«Θα τηρήσουμε όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε στον λαό», τόνισε ο αρχηγός του κράτους δηλώνοντας ότι «κάθε εκλογή είναι μια αναγέννηση».

«Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί στα κεκτημένα αυτής της χώρας».

Αιχμές Κιλιτσντάρογλου: Η πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Αδριανούπολη, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Ο ίδιος δήλωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη διαδικασία: «Δεν μπορούσα να επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνοια. Δεν μπορούσα να το αντέξω, όταν τα ψυγεία των πολιτών είναι άδεια. Πάντα βοηθούσα για να έχετε ευμάρεια και ευημερία. Τώρα θέλω να σας ζητήσω, για τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας, για τον αγρότη και τον βιοτέχνη μας, να συνεχίσουμε τον δημοκρατικό αγώνα. Ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών. Δεν θα δαμάσει τη βούλησή μας ένας ολιγάρχης».

Νωρίτερα, αποτελέσματα έβγαλε και το πρακτορείο ΑΝΚΑ που θεωρείται ανεξάρτητο. Σύμφωνα μ' αυτό, ο Κιλιτσντάρογλου αρχικά λάμβανε 51,04%, ενώ ο Ερντογάν 48,96%, με καταμετρημένο το 65% των ψηφοδελτίων.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού», είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα».

Πανηγυρισμοί στην Αγια-Σοφιά

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων ήδη από τον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων.

Οι οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν και τη νέα νίκη, μεταδίδει η ΕΡΤ, παρά τον βροχερό καιρό στην Κωνσταντινούπολη. Πανηγυρισμοί ακόμη και μέσα στην Αγια-Σοφιά, εξάλλου ξημερώνει η 29η Μαΐου, η 570ή επέτειος από την οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης...

Συγχαρητήρια Πούτιν: Φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας 

Συγχαρητήρια έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στις τουρκικές εκλογές, λέγοντάς του ότι «η νίκη σας είναι το φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Τουρκίας και ξεκάθαρη απόδειξη της στήριξης του τουρκικού λαού προς την ανεξάρτητη εξωτερική σας πολιτική. Εκτιμούμε την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων».

Τα συγχαρητήριά του στον Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογή εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Συγχαρητήρια, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επανεκλογή σου ως προέδρου της Τουρκίας. Αναμένω να συνεργαστώ ξανά μαζί σου για την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας τα χρόνια που έρχονται». ανέφερε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι «η Γαλλία και η Τουρκία έχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν μαζί».

Ανάμεσα στις προκλήσεις αυτές, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει, σε δίγλωσσο μήνυμά του στο Twitter, στα γαλλικά και τα τουρκικά, την «επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη, το μέλλον της Ευρωατλαντικής μας Συμμαχίας, τη Μεσόγειο Θάλασσα».

«Με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο συγχαίρω, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v