Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν

Η Wall Street βλέπει ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία το επόμενο διάστημα για το νόμισμα. Τι εκτιμούν Morgan Stanley και Wells Fargo για την πορεία του.

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν

Η λίρα της Τουρκίας αποδυναμώθηκε μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, παρατείνοντας τον χρόνο του ως του μακροβιότερου ηγέτη της χώρας.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η λίρα υποχώρησε έως και 0,3% στις 20,03 ανά δολάριο, κοντά σε ιστορικό χαμηλό, πριν φτάσει στις 20,01.

Η Wall Street βλέπει ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία για την τουρκική λίρα, με τη Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι μπορεί να φτάσει τις 26 λίρες ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και να πέσει στις 28 μέχρι το τέλος της χρονιάς, εάν ο Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά. Η Wells Fargo & Co αναμένει ότι το νόμισμα θα φτάσει τις 23 λίρες ανά δολάριο μέχρι το τέλος του τριμήνου.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει άνεση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Hasnain Malik, υπεύθυνος στρατηγικής στην Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, μια οδυνηρή κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να έρχεται».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v