Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Το δωρεάν αέριο μπορεί να φέρει αρνητικό μηνιαίο πληθωρισμό

Η στατιστική υπηρεσία θα καταγράψει τις τιμές αερίου για τα νοικοκυριά ως μηδέν τον Μάιο. Ο Ερντογάν εκπλήρωσε τη δέσμευσή του να είναι δωρεάν αυτόν τον μήνα.

Τουρκία: Το δωρεάν αέριο μπορεί να φέρει αρνητικό μηνιαίο πληθωρισμό

Η Τουρκία μπορεί να καταγράψει τον πρώτο αρνητικό πληθωρισμό σε μηνιαία βάση σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, δίνοντας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια πρώιμη ώθηση καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία TurkStat ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταγράψει τις τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά ως μηδέν τον Μάιο, αφού ο Ερντογάν εκπλήρωσε την προεκλογική δέσμευση να δώσει δωρεάν φυσικό αέριο στα νοικοκυριά αυτόν τον μήνα.

Η TurkStat αναμένει «ισχυρή» καθοδική επίδραση στο καλάθι του δείκτη τιμών καταναλωτή στα στοιχεία της 5ης Ιουνίου, στα οποία το αέριο έχει βάρος λίγο κάτω από το 3%.

«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα αρνητικού μηνιαίου αποτελέσματος», δήλωσε ο Erol Gurcan, επικεφαλής οικονομολόγος της Yatirim Finansman Securities με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Ο ετήσιος πληθωρισμός μπορεί να επιβραδυνθεί σε λιγότερο από 40%, από το 43,7% του Απριλίου, πρόσθεσε.

Η Τουρκία ανέφερε για τελευταία φορά αρνητικό μηνιαίο πληθωρισμό τον Δεκέμβριο του 2018. Ο μέσος όρος σε μηνιαία βάση ήταν 3,1% το περασμένο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v