Ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν

(vid) Τρίτη δεκαετία στο τιμόνι της χώρας. Την κυβέρνησή του θα ανακοινώσει σήμερα. Πιθανό να περιλάβει τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, κάτι που θα έδειχνε επιστροφή σε μεγαλύτερη οικονομική ορθοδοξία.

Ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ορκίσθηκε σήμερα για μια νέα πενταετή προεδρική θητεία, παρατείνοντας τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους ... να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Συνολικά 21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, παρακολούθησαν την τελετή, όπως μεταδίδει το ertnews.gr.

Παρών επίσης και ο Πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλα. Εκ μέρους της Ελλάδας είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση.

Προσκεκλημένος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμοπουλος. Επίσης στην τελετή της ορκωμοσίας βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Από την Ευρώπη, είναι εκεί οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην Καγελάριος Σρέντερ. Επίσης ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Κάρλ Μπίλντ. Μεταξύ των πρωθυπουργών είναι ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε.

Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.

Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.

Αλλαγές στην ανορθόδοξη προσέγγισή του στην οικονομική πολιτική

Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του αργότερα σήμερα και αναμένεται να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην ανορθόδοξη προσέγγισή του στην οικονομική πολιτική.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερντογάν είναι πιθανό να περιλάβει στο υπουργικό συμβούλιό του τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες είχε μεταδώσει την προηγούμενη εβδομάδα το Ρόιτερς, κάτι που θα έδειχνε μια δυνητική επιστροφή σε μεγαλύτερη οικονομική ορθοδοξία, που θα περιλάμβανε ενδεχομένως αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Σιμσέκ έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών, όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018. Ένας σημαντικός ρόλος γι' αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια επιμονής στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και βαρύ κρατικού ελέγχου των αγορών.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως, αν συνεχισθούν οι σημερινές πολιτικές, η οικονομία οδεύει προς αναταραχή, καθώς τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξανεμισθεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v