Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Κίνας σε ΗΠΑ: Τα τσακάλια τα αντιμετωπίζουμε με όπλα

Με ένα γνωστό τραγούδι έστειλε ο υπ. Αμυνας της Κίνας μήνυμα στις ΗΠΑ να μην εμπλέκονται στην υπόθεση της Ταϊβάν. Αγώνας των δύο υπερδυνάμεων να χτίσουν συμμαχίες στον Ειρηνικό.

Μήνυμα Κίνας σε ΗΠΑ: Τα τσακάλια τα αντιμετωπίζουμε με όπλα

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανκφού χρησιμοποίησε μια ομιλία στη Σιγκαπούρη για να επιτεθεί στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ασία, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να πυροδοτήσει αντιπαράθεση μέσω της υποστήριξής της στην Ταϊβάν, της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων και της οικοδόμησης συμμαχιών στην περιοχή.

Ο Λι υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της - ιδιαίτερα για την Ταϊβάν, το μεγαλύτερο δυνητικό σημείο στρατιωτικό ανάφλεξης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, επισημαίνει το Bloomberg.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, πόσο μάλλον να θυσιάσουμε τα βασικά συμφέροντα του έθνους», δήλωσε ο Λι την Κυριακή. «Όπως λένε οι στίχοι ενός γνωστού κινέζικου τραγουδιού, όταν μας επισκέπτονται φίλοι, τους καλωσορίζουμε με καλό κρασί. Όταν έρθουν τσακάλια ή λύκοι, θα τους αντιμετωπίσουμε με κυνηγετικά όπλα».

Η ομιλία του o Λι τόνισε πώς οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν κυριαρχήσει στο ετήσιο αμυντικό φόρουμ, με τις συζητήσεις στη Σιγκαπούρη να λαμβάνουν χώρα με φόντο αμερικανικά και καναδικά πλοία που διέρχονται από τα στενά της Ταϊβάν και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές τους συμμαχίες, την εμπορική πολιτική και την απειλή κυρώσεων για να εκφοβίσουν μικρότερα έθνη και να προσπαθήσουν να κρατήσουν την Κίνα «κάτω». Οι ΗΠΑ και πολλοί σύμμαχοι λένε ότι θέλουν να «απομακρυνθούν» και όχι να «αποσυνδεθούν» από την Κίνα λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Και ο Όστιν επέκρινε επανειλημμένα την Κίνα ότι δεν επέτρεψε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών.

Σχετικά με την Ταϊβάν, ο Λι είπε ότι η θέση της Κίνας ήταν σαφής: «Η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της Κίνας. Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός στρατός δεν θα ανεχθούν ποτέ κανένα περιστατικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διχασμένη Κίνα».

Ο Σ. Λόκμαν, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών & Διεθνών Σπουδών, είπε ότι ο Λι μπορεί να μην κέρδισε πολλούς φίλους στο φόρουμ, αλλά το μήνυμά του θα γίνει ευπρόσδεκτο σε ορισμένες περιφερειακές πρωτεύουσες. «Η παρουσίαση των ΗΠΑ ως μια κάπως απερίσκεπτη υπερδύναμη σε σύγκριση με την Κίνα είναι αληθινή σε ορισμένους», είπε ο Λόκμαν. «Η επανειλημμένη απαίτηση να αντιμετωπίζεται η Κίνα ως ισότιμη θεωρείται από πολλούς ως εύλογη».

Το τριήμερο συνέδριο άνοιξε με τον Λι και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, να δίνουν τα χέρια σε ένα δείπνο την Παρασκευή. Αυτό μπορεί να ήταν το επικοινωνιακό σημάδι για τα δύο έθνη, τα οποία γρήγορα στράφηκαν προς την ενίσχυση των δεσμών με άλλες χώρες. Ο Λι και άλλοι Κινέζοι εκπρόσωποι πραγματοποίησαν συναντήσεις το Σαββατοκύριακο με εκπροσώπους από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, ακόμη και το ΝΑΤΟ, ενώ και η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συνάντησε αυτά τα έθνη καθώς και άλλους περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων.

Αφού επέκρινε σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση της Ουάσιγκτον στην περιοχή χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, ο Λι ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με έναν ελαφρώς πιο αισιόδοξο τόνο, λέγοντας ότι «ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ να αναπτυχθούν μαζί».

Οι ΗΠΑ πρέπει να «ταιριάξουν τα λόγια τους με πράξεις και να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες ενέργειες μαζί με την Κίνα για να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις και να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση», είπε ο Λι. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να χειριστούν σωστά τις διαφορές, τις σοβαρές δυσκολίες και να βρουν τον σωστό τρόπο να συνεννοηθούν».

Αλλά σε ένα συμβολικό σημάδι του πόσο μακριά παραμένουν οι δύο πλευρές, η ομιλία του Λι ήρθε καθώς ο Όστιν ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη, κατευθυνόμενος προς την Ινδία. Εκεί θα εργαστεί για να ενισχύσει τους δεσμούς με έναν συχνό αντίπαλο της Κίνας και ένα έθνος-κλειδί στο μπλοκ των Quad που θεωρείται όλο και περισσότερο ως αντίβαρο του Πεκίνου στον Ινδο-Ειρηνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v