Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: H Shell αποσύρεται από το λιανικό εμπόριο ενέργειας

Πωλείται η Shell Energy Retail, που δραστηριοποιείται σε Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, σε αέριο, ηλεκτρικό και ευρυζωνικές συνδέσεις. Παρά τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών, οι λιανοπωλητές καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλο. Η επόμενη μέρα, οι θέσεις εργασίας και οι μνηστήρες.

Βρετανία: H Shell αποσύρεται από το λιανικό εμπόριο ενέργειας

Η Shell πουλά τις επιχειρήσεις λιανικής που προμηθεύουν ενέργεια σε νοικοκυριά της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας (Shell Energy Retail).

Ο κολοσσός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είχε δηλώσει εδώ και μήνες ότι ξεκινούσε μια «στρατηγική αναθεώρηση», θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία.

Και σήμερα, όπως μεταδίδει ο Guardian, αποφάνθηκε: «Σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε από αυτές τις επιχειρήσεις», ανακοίνωσε, προσθέτοντας: «Η διαδικασία πώλησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με πρόθεση να επιτευχθεί συμφωνία με πιθανό αγοραστή τους επόμενους μήνες».

Η ασύμφορη μονάδα της Βρετανίας, με έδρα λίγο έξω από το Κόβεντρι, έχει 1,4 εκατομμύρια πελάτες στον κλάδο ενέργειας και περίπου 500.000 χρήστες ευρυζωνικότητας.

Η εταιρεία έλαβε την απόφαση στο πλαίσιο στρατηγικής που περιλαμβάνει «συνεχή διερεύνηση επιλογών για τη μεγιστοποίηση της αξίας του χαρτοφυλακίου μας και την αντιμετώπιση της απόδοσης σε δύσκολες συνθήκες αγοράς».

Η Shell τονίζει ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα για τους πελάτες μας κατά τη διαδικασία πώλησης» και ότι δεσμεύεται «να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταβίβαση σε αγοραστή ικανό να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσής μας να μεγιστοποιηθεί η απασχόληση».

Η εταιρεία εισήλθε στην αγορά οικιακών προμηθειών ενέργειας το 2018, μετά την εξαγορά της First Utility. Αν και ο κλάδος ενέργειας ανέφερε αυξημένα κέρδη από τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022, οι λιανοπωλητές έχουν δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη ότι έχουν καταρρεύσει περίπου 30 αντίστοιχες επιχειρήσεις στη Βρετανία.

Οι ανταγωνιστές Ovo και Octopus φέρεται να έχουν φτάσει στον δεύτερο γύρο προσφορών για τη λιανική επιχείρηση της Shell στη χώρα. Η Ceηtrica, ιδιοκτήτρια της British Gas, επίσης βρίσκεται σε κινητικότητα. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lazard εργάζεται για την πώληση της επιχείρησης, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει 50 έως 100 εκατ. δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v