Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ξέφυγε από την παγίδα της ύφεσης η ευρωζώνη

Οριακή μεν, ωστόσο υπαρκτή. Το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς σε τριμηνιαία βάση, μετά από αντίστοιχη πτώση το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Δεν ξέφυγε από την παγίδα της ύφεσης η ευρωζώνη

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.

Την πιο ήπια ύφεση υπέστη η ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφότου ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, όπως σχολιάζει το Bloomberg. Είναι ωστόσο η πρώτη εξάμηνη συρρίκνωση από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου είχαν εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο στις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Απριλίου, η Eurostat είχε ενημερώσει ότι η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, αποφεύγοντας την ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης είναι τεχνική ύφεση).

Το αποτέλεσμα θα είναι χτύπημα, καθώς πολιτικοί και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι μια ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμη και αν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ.

 

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,0% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,8% στην ευρωζώνη και +1,7% στην ΕΕ στο προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2022). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% (μετά από +0,9% το προηγούμενο τρίμηνο).

Η εικόνα ανά κράτος-μέλος

Η ύφεση της ευρωζώνης ακολουθεί την επίσης χειμερινή ύφεση της Γερμανίας, όπως και της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ενώ η Εσθονία δεν έχει καταγράψει ανάπτυξη από τα τέλη του 2021. Άλλες τρεις χώρες της ευρωζώνης -Λιθουανία, Μάλτα και Ολλανδία- επίσης συρρικνώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο.

Η Πολωνία (+3,8%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (+2,0%) και την Πορτογαλία (+1,6%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-4,6%), στη Λιθουανία (-2,1%) και στην Ολλανδία (-0,7%).

Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί από τότε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε τις εκτιμήσεις της για την περιοχή τον περασμένο μήνα και τώρα προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,1% φέτος και 1,6% το 2024.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v