Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη 11% για την τιμή φυσικού αερίου

Αιτία είναι η απόφαση της νορβηγικής Equinor να καθυστερήσει την επανεκκίνηση παραγωγής σε σταθμό LNG, μετά τη διαρροή αερίου στις εγκαταστάσεις. Αβεβαιότητα για το μέλλον δείχνουν οι δείκτες.

Εκτίναξη 11% για την τιμή φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται έως και 11% μετά την απόφαση της νορβηγικής Equinor να καθυστερήσει την επανεκκίνηση της παραγωγής στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest μετά τη διαρροή αερίου στις εγκαταστάσεις.

Στοιχεία από τον νορβηγικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Gassco δείχνουν ότι η εγκατάσταση θα παραμείνει κλειστή για έξι επιπλέον ημέρες, έως τις 14 Ιουνίου.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύεται 11%, στα 29,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επίσης, όπως σημειώνει το Βloomberg, η διαφορά μεταξύ των τιμών για φυσικό αέριο για αυτόν τον χειμώνα και τον επόμενο χειμώνα διευρύνεται, σηματοδοτώντας ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι αμβλύνονται αλλά υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο μέλλον.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 είναι περίπου 8% χαμηλότερα έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v