Ισπανία: Το Ποδέμος κατεβαίνει στις εκλογές με συμμαχία αριστερών κομμάτων

Ενωμένη θα κατέβει η ριζοσπαστική αριστερά στις εκλογές του Ιουλίου στην Ισπανία, μετά την απόφαση του Ποδέμος να ενταχθεί στη συμμαχία Σουμάρ.

Ισπανία: Το Ποδέμος κατεβαίνει στις εκλογές με συμμαχία αριστερών κομμάτων

Το ισπανικό αριστερό κόμμα Ποδέμος ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί σε μια συμμαχία 10 περίπου μικρών κομμάτων που βρίσκονται στα αριστερά του σοσιαλιστικού κόμματος.

Το ισπανικό εκλογικό σύστημα επιβραβεύει μεγαλύτερους συνασπισμούς και μια αριστερή συμμαχία συμπεριλαμβανομένου του Ποδέμος θα έδινε στον Πέδρο Σάντσεθ την ευκαιρία να κρατήσει την εξουσία, με μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Θα μπορούσε επίσης να καταστήσει την αρχηγό της αριστερής συμμαχίας -την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ, η οποία είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας- «ρυθμιστή» των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Ο Σάντσεθ προκήρυξε αιφνιδιαστικά εκλογές για τις 23 Ιουλίου τον περασμένο μήνα, αφού το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα συνέτριψε τους Σοσιαλιστές του στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Η υποστήριξη από μια ενωμένη συμμαχία μεταξύ των Ποδέμος και της ομάδας Σουμάρ (σ.σ. sumar σημαίνει προσθέτων στα ισπανικά) της Ντίαθ θα μπορούσε να του επιτρέψει να εμποδίσει τα δεξιά κόμματα να αποκτήσουν την πλειοψηφία των 176 εδρών που απαιτούνται για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

«Το λέω ξεκάθαρα, θα κατέβουμε μαζί με τη Σουμάρ στις γενικές εκλογές», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg η Ιόνε Μπελάρα, γενική γραμματέας των Ποδέμος στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v