Κίνα σε Ν. Αφρική: Πώς δεν θα συλληφθεί ο Πούτιν στη σύνοδο των BRICS

Επικοινωνία του προέδρου Σι με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του ενόψει του κινδύνου να συλληφθεί ο Ρώσος ηγέτης για εγκλήματα πολέμου. Σενάρια για αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της συνόδου κορυφής τoυ οργανισμού αναδυόμενων οικονομιών.

Κίνα σε Ν. Αφρική: Πώς δεν θα συλληφθεί ο Πούτιν στη σύνοδο των BRICS

Η Κίνα υποστηρίζει τη Νότια Αφρική στη διοργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων των BRICS φέτος, είπε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόζα την Παρασκευή σε τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η κλήση πραγματοποιήθηκε καθώς η Πρετόρια εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του τόπου διεξαγωγής της επερχόμενης συνόδου των αρχηγών κρατών του πενταμελούς μπλοκ, ώστε να αποφευχθεί η εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εάν παραστεί. Τα άλλα μέλη του μπλοκ είναι η Βραζιλία και η Ινδία.

Οι προετοιμασίες της Νότιας Αφρικής για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής αναθεωρήθηκαν μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα κατά του Πούτιν τον Μάρτιο, με την κατηγορία της ευθύνης για εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ως μέλος του Δικαστηρίου, η Νότια Αφρική θα ήταν υποχρεωμένη να συλλάβει τον Πούτιν εάν παρευρεθεί στη σύνοδο των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο.

Ο Σι ανέφερε μεν ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς με τη Νότια Αφρική και να προωθήσει από κοινού τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο η σύνοδος κορυφής να μεταφερθεί επί κινεζικού εδάφους. Η Κίνα δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να ταξιδέψει εκεί χωρίς φόβο σύλληψης,, εξηγεί το Bloomberg.

Ο Βίνσεντ Μαγκουένια, εκπρόσωπος του Ραμαφόζα, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες πρότειναν τον περασμένο μήνα μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ραμαφόσα πραγματοποίησε συνομιλίες στις 5 Ιουνίου με άλλους Αφρικανούς ηγέτες που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, όπως ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ελ Σίσι, ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, ο πρόεδρος της Ζάμπιας Χακαΐντε Χιτσιλέμα και ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιουέρι Μουσέβενι. Οι αρχηγοί κρατών είναι διαθέσιμοι να ταξιδέψουν στην Ουκρανία και τη Ρωσία στα μέσα Ιουνίου, δήλωσε η νοτιοαφρικανική προεδρία.

Ο Σι χαιρέτισε την αφρικανική πρωτοβουλία, ενώ ο Ραμαφόσα υποστήριξε την πρόταση της Κίνας για «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v