Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Η Πολωνία πιθανή βάση για τους σαμποτέρ των Nord Stream

Γερμανοί ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν την ακριβή πορεία του γιοτ Andromeda που φέρονται να χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης στους αγωγούς αερίου.

WSJ: Η Πολωνία πιθανή βάση για τους σαμποτέρ των Nord Stream

Γερμανοί ερευνητές εξετάζουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια ομάδα δολιοφθοράς χρησιμοποίησε την Πολωνία ως επιχειρησιακή βάση για να καταστρέψει τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο, γράφει η Wall Street Journal.

Οι Γερμανοί ερευνητές ανακατασκεύασαν πλήρως το ταξίδι δύο εβδομάδων του «Andromeda», ενός λευκού γιοτ αναψυχής μήκους 50 ποδιών (15 μέτρων) για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχε στη δολιοφθορά των αγωγών που μετέφεραν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, υποστηρίζει.

Έχουν καταγράψει ότι το γιοτ παρέκκλινε από τον στόχο του για να μπει στα πολωνικά ύδατα, ανέφερε, επικαλούμενοι στοιχεία από τον εξοπλισμό ραδιοφώνου και πλοήγησης του γιοτ, δορυφόρους και κινητά τηλέφωνα, λογαριασμούς Gmail «και δείγματα DNA που είχαν απομείνει στο πλοίο, τα οποία η Γερμανία προσπάθησε να αντιστοιχίσει με τουλάχιστον ένα Ουκρανό στρατιώτη».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας της Γερμανίας και το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Πολωνίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η Washington Post υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ έμαθαν για ένα ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς τρεις μήνες πριν καταστραφούν από τις υποβρύχιες εκρήξεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε την Τετάρτη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ουκρανία δεν επιτέθηκε στους αγωγούς Nord Stream.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση ήταν το HMX, επίσης γνωστό ως octogen, μια άχρωμη ουσία κατάλληλη για την κατεδάφιση υποβρύχιας υποδομής, ανέφερε η Wall Street Journal.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν το Μάρτιο την πιθανή εμπλοκή ενός γιοτ από εταιρεία με έδρα την Πολωνία. Η WSJ υποστήριξε επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το ταξίδι του Andromeda ότι το πλήρωμα δολιοφθοράς είχε τελειώσει τη μισή δουλειά του, τοποθετώντας εκρηκτικά βαθέων υδάτων στον Nord Stream 1, προτού στρέψουν το γιοτ σε μια πορεία μακριά από τον στόχο τους, προς την Πολωνία.

Το Andromeda, το οποίο είχε ενοικιαστεί πριν λίγες μέρες από μια γερμανική εταιρεία με έδρα κοντά στο σημείο όπου οι αγωγοί βγαίνουν στη στεριά, έπλευσε πίσω προς τα βόρεια σε κάτι που οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το έργο και να τοποθετηθούν νάρκες στον Nord Stream 2, ανέφερε η εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v