Ισπανία: Χαμηλός ΦΠΑ στα τρόφιμα μέχρι να πέσουν οι τιμές

Διατηρούνται φοροελαφρύνσεις και επιδόματα μέχρι να φανεί η διαφορά στην τσέπη των πολιτών και όχι μόνο στα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού. Ενας λόγος παραπάνω οι πρόωρες εκλογές του Ιουλίου. Σκληρή μάχη για τον πρωθυπουργό Σάντσεθ και τους Σοσιαλιστές.

Ισπανία: Χαμηλός ΦΠΑ στα τρόφιμα μέχρι να πέσουν οι τιμές

Παρατείνει τις φοροελαφρύνσεις στα βασικά τρόφιμα η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ (φωτ.), μέχρι να μειωθεί περαιτέρω το κόστος διαβίωσης και με το βλέμμα στις... πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.

«Θα διατηρήσουμε τον χαμηλότερο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής για όσο διάστημα δεν φτάνουμε σε ανεκτά επίπεδα τιμών», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο σε δημοσιογράφους, στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη.

Η κυβέρνηση παρουσίασε πακέτο πολλών δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο για να ελαφρύνει το βάρος από την αύξηση των τιμών, μειώνοντας τον ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα και στους λογαριασμούς ρεύματος και επιδοτώντας τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η απόφαση για παράταση της φοροελάφρυνσης στα τρόφιμα έρχεται σε μια στιγμή που ο Σάντσεθ αντιμετωπίζει σκληρή μάχη στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία ενάντια στο ανανεωμένο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει προβάδισμα για να κερδίσει τις εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Η Καλβίνο είπε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να σταθμίζει εάν θα διατηρήσει σε ισχύ και άλλα στοιχεία του πακέτου του Δεκεμβρίου, μεταδίδει το Bloomberg.

Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός στην Ισπανία έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% μέχρι στιγμής φέτος, το κόστος των τροφίμων εξακολουθεί να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό. Γνώριμη εικόνα και στα καθ' ημάς.

Η διάβρωση του πραγματικού εισοδήματος μετά από δύο χρόνια υψηλού πληθωρισμού οδήγησε στην ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Μαΐου στην Ισπανία, στις οποίες το συντηρητικό PP κέρδισε τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v