Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα defaults σε αγορά αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

Η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε ρεκόρ τις αθετήσεις πληρωμών σε δάνεια επιχειρήσεων που κατατάσσονται στην κατηγορία «σκουπίδια».

Κύμα defaults σε αγορά αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

Οι χρεοκοπίες στην αγορά δανείων junk των ΗΠΑ, ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων, αυξήθηκαν απότομα φέτος καθώς η επιθετική εκστρατεία της Fed για την αύξηση των επιτοκίων αυξάνει την πίεση στις εταιρείες με «κυμαινόμενο» κόστος δανεισμού.

Υπήρξαν 18 αθετήσεις χρέους στην αγορά δανείων των ΗΠΑ μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και τέλους Μαΐου, συνολικού ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων -περισσότερες σε αριθμό και συνολική αξία από ό,τι για ολόκληρο το 2021 και το 2022 μαζί, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Μόνο τον Μάιο σημειώθηκαν τρεις χρεοκοπίες συνολικού ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων -το υψηλότερο μηνιαίο ποσό από την κρίση της Covid-19 πριν από τρία χρόνια.

Οι πτωχεύσεις υπογραμμίζουν την πίεση που ασκείται σε εταιρείες χαμηλής αξιολόγησης με μεγάλο χρέος. «Υπάρχει ένα σοκ πληρωμών που εκτυλίσσεται μεταξύ των πιο αδύναμων εκδοτών στην αγορά δανείων», δήλωσε ο Lotfi Karoui, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της Goldman Sachs.

Πολλές εταιρείες με αξιολόγηση «junk» φορτώθηκαν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν στην κορύφωση της κρίσης της Covid. Οι εκδόσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ 2019 και 2021 στα 615 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από το PitchBook LCD.

Ωστόσο, η Fed αύξησε το «εύρος στόχου» της για τα επιτόκια στο 5% έως 5,25% σε λίγο περισσότερο από 14 μήνες. Αυτό έχει αφήσει τους δανειολήπτες να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους τόκους, σε μια περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης.

Αυτός ο συνδυασμός είναι «πραγματικά προβληματικός για εταιρείες που έχουν ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους σε μορφή κυμαινόμενου επιτοκίου», πρόσθεσε ο Karoui. Οι τραπεζικοί αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν ότι οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν περαιτέρω.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v