Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενρια: Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν κινδυνεύουν από κατάρρευση τύπου SVB

Διαχειρίσιμες είναι οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στις τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του SSM Aντρέα Ένρια. Πολύ κάτω από τα επίπεδα των ΗΠΑ.

Ενρια: Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν κινδυνεύουν από κατάρρευση τύπου SVB

Οι  μη πραγματοποιηθείσες ζημίες των τραπεζών της ευρωζώνης από την άνοδο των επιτοκίων είναι σχετικά μικρές, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ένρια. 

Ο μεγάλος όγκος μη πραγματοποιηθεισών ζημίων συνέβαλε εν μέρει στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος.

«Για όλες τις τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, ο συνολικός όγκος των μη πραγματοποιηθεσιών ζημίων είναι σχετικά περιορισμένος», τόνισε ο Αντρέα Ένρια. «Κινείται κάπου στα 70 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.

«Αν το συγκρίνετε με τα νούμερα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι αμερικανικές αρχές... που ήταν πάνω από τα 620 δισ.» πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο και είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Ένρια σημείωσε ακόμα ότι τα φετινά stress tests θα περιλαμβάνουν ένα εξαιρετικά δυσμενές σενάριο για την οικονομία, με μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών και τις αποτιμήσεις του real estate.

«Είναι το πιο δυσμενές σενάριο που είχαμε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v