Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα διψήφια εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου

Περισσότερο διάστημα θα μείνουν εκτός λειτουργίας τρία μεγάλα κοιτάσματα στη Νορβηγία, ήδη που προκάλεσε εκτίναξη των τιμών αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας.

Νέα διψήφια εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου

Νέα διψήφια εκτίναξη στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκάλεσε η ανακοίνωση για παράταση της διακοπής στη ροή αερίου σε τρία μεγάλα εργοστάσια και κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού δείκτη αναφοράς για τον επόμενο μήνα αυξήθηκαν έως και 16,6%, αντιστρέφοντας τη χθεσινή πτώση.

Οι διακοπές θα επηρεάσουν μεγάλες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ormen Lange, Nyhamna και Aasta Hansteen, σύμφωνα με ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν από τον πάροχο δικτύου Gassco AS.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη σε σοκ προσφοράς, με τους traders να ζυγίζουν παράλληλα την υποτονική βιομηχανική ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα. Οι τιμές ήταν ασταθείς την περασμένη εβδομάδα εν μέσω μιας σειράς αντικρουόμενων εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών στα εργοστάσια και του ασυνήθιστα ζεστού καιρού στην Ευρώπη και την Ασία, που θα μπορούσε να αυξήσει τις ανάγκες ψύξης και τον ανταγωνισμό για εισαγωγές καυσίμων.

Οι traders φαίνεται να προετοιμάζονται για την πιθανότητα μιας πιο «στενής» αγοράς, με τιμές σχεδόν 25% υψηλότερες από ό,τι στην αρχή αυτού του μήνα.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, έκλεισαν στα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 10% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v