Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Ολα ανοιχτά για τον Ιούλιο

Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αύξηση επιτοκίων αργότερα φέτος, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Πάουελ: Ολα ανοιχτά για τον Ιούλιο

Η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι χωρίς σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει καλύψει ήδη πολύ έδαφος στη μάχη της κατά του πληθωρισμού, αλλά σημείωσε ότι ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός. 

Η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει ακόμα δρόμο, ανέφερε ο Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed. 

Όπως σημείωσε, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάπως αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αύξηση επιτοκίων αργότερα φέτος, ενώ προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υποτονικό ρυθμό. 

H μείωση του πληθωρισμού αναμένεται να απαιτήσει ανάπτυξη κάτω από το μέσο όρο και πιο αδύναμη αγορά εργασίας, τόνισε ο Πάουελ. 

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, ο πρόεδρος της Fed διευκρίνισε ότι τίποτα δεν έχει προαποφασιστεί και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πάουελ σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία βρίσκονταν στο άνω εύρος των προβλέψεων. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v