Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δημοψήφισμα θέτει τη συμφωνία της ΕΕ για τους πρόσφυγες η Πολωνία

«Ο εξαναγκασμός των χωρών να δέχονται μετανάστες, αλλιώς να πληρώνουν πρόστιμο, δεν είναι σύμφωνος με τις ευρωπαϊκές συνθήκες». Ο πρόεδρος Κατσίνσκι καταγγέλλει διακρίσεις εναντίον της χώρας του, που αρνείται την εγκατάσταση προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

Σε δημοψήφισμα θέτει τη συμφωνία της ΕΕ για τους πρόσφυγες η Πολωνία

Δημοψήφισμα ώστε οι πολίτες να αποφανθούν αν αποδέχονται ή όχι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, καθώς η χώρα πλησιάζει στις εκλογές του φθινοπώρου, που θεωρούνται εξαιρετικά αμφίρροπες.

Ο πρόεδρος Γιαροσλάβ Κατσίνσκι είπε ότι οι τελευταίες προτάσεις της ΕΕ, που προβλέπουν την οικονομική επιβάρυνση των χωρών που αρνούνται την είσοδο σε αιτούντες άσυλο, ουσιαστικά «κάνουν διακρίσεις» εις βάρος της Πολωνίας, η οποία δέχτηκε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που διέφυγαν μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι.

«Ο εξαναγκασμός των χωρών να δέχονται μετανάστες δεν είναι σύμφωνος με τις συνθήκες της ΕΕ», είπε ο Κατσίνσκι στη Βουλή. «Εμείς, και το πολωνικό έθνος, δεν συμφωνούμε και πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα».

Πριν από μια βδομάδα, γράφει το Bloomberg, οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν σε μια σκληρή συμφωνία σχετικά με την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων. Οι χώρες που δεν συμφωνούν να δεχτούν πιστοποιημένους μετανάστες θα πρέπει να συνεισφέρουν 20.000 ευρώ ανά άτομο σε ταμείο της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Η Πολωνία ήταν ένα από τα δύο μόνο μέλη της ΕΕ που καταψήφισαν τη συμφωνία.

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη από καιρό εναντιώνεται στην είσοδο μεταναστών στην Πολωνία, ειδικά όσων προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το 2015, ο Κατσίνσκι προειδοποίησε τους Πολωνούς ότι οι μετανάστες μπορεί να φέρουν παράσιτα και άλλες ασθένειες.

Η πρόταση για το δημοψήφισμα, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη, έρχεται ενώπιον των εκλογών του Οκτωβρίου, με κύρια θέματα στην ατζέντα την κρίση του κόστους ζωής και σειρά σκανδάλων που, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πριμοδοτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v