Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Θα ζητήσουμε νέα έρευνα για τις εκρήξεις στους Nord Stream

Η Μόσχα έχει κατ' επανάληψη κατηγορήσει τη Δύση για το περιστατικό, με την τελευταία να αρνείται κάθε ανάμειξη.

Ρωσία: Θα ζητήσουμε νέα έρευνα για τις εκρήξεις στους Nord Stream

Η Ρωσία σκοπεύει να ασκήσει εκ νέου πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς αερίου Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα (φωτ.).

Εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στον αγωγό Nord Stream 1 αλλά και στον Nord Stream 2, που είχε μόλις κατασκευαστεί, που μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ρωσία έχει πει κατ' επανάληψη πως η Δύση ήταν πίσω από τις εκρήξεις. Η Δύση και η Ουκρανία αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη.

«Θα επαναφέρουμε τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια εξέταση του θέματος αυτού», δήλωσε η Ζαχάροβα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως τα τρία δυτικά μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία- είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις προσπάθειες της Ρωσίας να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή έρευνας «με διαφάνεια» για το τι συνέβη στους αγωγούς.

Η Ρωσία και η Κίνα είναι επίσης μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες Τετάρτη πως εξετάζει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις επιθέσεις.

Τους τελευταίους μήνες αμερικανικές εφημερίδες, όπως η Washington Post, οι New York Times και η Wall Street Journal ανέφεραν πως η CIA γνώριζε σχετικά με μια ουκρανική συνωμοσία για επίθεση στους αγωγούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αρνηθεί ότι η Ουκρανία επιτέθηκε στους αγωγούς. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφησαν αρχικά να εννοηθεί πως η Μόσχα είχε ανατινάξει η ίδια τους αγωγούς της, μια ερμηνεία που χαρακτήρισε βλακώδη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v