Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαλύεται το hedge fund του Crispin Odey

«Μετεγκατάσταση κεφαλαίων και δραστηριοτήτων σε άλλους διαχειριστές», μετά τη σωρεία καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις. Τίτλοι τέλους για ένα από τα παλαιότερα funds. Είχε προηγηθεί το πάγωμα σχέσεων από JPMorgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Διαλύεται το hedge fund του Crispin Odey

Διαλύεται το hedge fund Odey Asset Management, καθώς ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» για τη μεταφορά ορισμένων κεφαλαίων και προσωπικού σε αντίπαλες εταιρείες, μετά τις καταγγελίες εναντίον του ιδρυτή της για σεξουαλικές επιθέσεις.

Η εταιρεία, που έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία περίπου 4,4 δισ. δολ., προσπάθησε να περιορίσει την κρίση διαρκείας που αναπόφευκτα θα προκαλούσε έρευνα των Financial Times που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και έκανε λόγο για καταγγελίες 13 γυναικών κατά του ιδρυτή Crispin Odey για σεξουαλική παρενόχληση.

Οι διαλυτικές κινήσεις ενδεχομένως σηματοδοτούν το τέλος ενός από τα παλαιότερα hedge funds του Λονδίνου. Θα είναι ένα περαιτέρω πλήγμα για τον Crispin Odey, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία με έδρα το Mayfair το 1991, αλλά εκδιώχθηκε απ' αυτήν το περασμένο Σαββατοκύριακο ως αντίδραση στις εν λόγω καταγγελίες. Ο 64χρονος αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Επιφανής χρηματοδότης κόντρα στοιχημάτων, ο Crispin Odey είναι γνωστός στους πολιτικούς κύκλους ως βασικός υποστηρικτής του Brexit. Απέρριψε ωστόσο ως «βλακώδεις» τους ισχυρισμούς ότι δώρισε κεφάλαια υπέρ της εκστρατείας του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με αντάλλαγμα να επωφεληθεί το hedge fund του.

Η απόφαση να διαλυθεί η εταιρεία κλείνει μια ταραχώδη εβδομάδα τόσο για την ίδια όσο και για τον ιδρυτή της, ο οποίος παρέμεινε επικεφαλής του ομώνυμου hedge fund και μετά τη δίκη του 2020 για απρεπή συμπεριφορά, για την οποία αθωώθηκε. Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας εξετάζει τη διεύρυνση της τρέχουσας έρευνας για την εταιρεία, είπαν στους FT άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, ενώ η υπόθεση έχει προκαλέσει κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Οι ρευστοποιήσεις αρκετών κεφαλαίων της Odey Asset Management περιορίστηκαν αυτή την εβδομάδα, αφού τραπεζικοί εταίροι, όπως η JPMorgan, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, διέκοψαν τις σχέσεις τους με τον όμιλο.

Η Odey Asset Management ανακοίνωσε σε πελάτες της σήμερα Πέμπτη ότι «βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη μετεγκατάσταση κεφαλαίων και τη μεταφορά ορισμένων δραστηριοτήτων διαχείρισης κεφαλαίων και ατόμων σε άλλους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων». «Οποιαδήποτε πώληση ή μετεγκατάσταση υπόκειται σε σχετικές ρυθμιστικές εγκρίσεις με τη δέουσα επιμέλεια, με σκοπό την ομαλή μετάβαση οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων και επενδυτών».

Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα κεφάλαια. Στα μεγαλύτερα κεφάλαιά της συγκαταλέγεται το Brook European Focus Fund, που διευθύνεται από τον Oliver Kelton, και το LF Brook Absolute Return Fund, που διευθύνεται από τον James Hanbury. Το Brook είναι το όνομα που πήραν κεφάλαια της Odey μετά τη δίκη του 2020 κατά του Crispin Odey.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι, ενώ βρισκόταν σε «εποικοδομητικό διάλογο» με τους παρόχους υπηρεσιών της, είχε ξεκινήσει συζητήσεις για τη διάλυση της εταιρείας, καθώς «έχει καταστεί σαφές ότι ορισμένες δραστηριότητες διαχείρισης επενδύσεων επηρεάζονται από πρόσφατα γεγονότα».

Οι εναπομείναντες συνεργάτες της Odey Asset Management είχαν εκφράσει την ελπίδα πως θα περιοριστούν οι επιπτώσεις εφόσον εγκατασταθούν νέοι διαχειριστές σε κεφάλαια που ήλεγχε ο Crispin Odey, καταλήγουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v