Το ΔΝΤ συστήνει «σφιχτό ζωνάρι» στην ευρωζώνη

Απαιτείται αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ συστήνει «σφιχτό ζωνάρι» στην ευρωζώνη

Η ισχυρή αύξηση των τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ απαιτεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του υποδηλώνουν ότι θα χρειαστεί μια πιο περιοριστική στάση από ό,τι σήμερα, που θα διατηρηθεί σε μια διαρκή περίοδο, για να παραμείνουν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο εγκαίρως», δήλωσε την Παρασκευή το ΔΝΤ, μία ημέρα αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη αύξησαν το κόστος δανεισμού για όγδοη διαδοχική φορά.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη μειώθηκε από το υψηλό του 10,6% που είχε φτάσει τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο για 2% της ΕΚΤ.

Οι οικονομικές συνθήκες απαιτούν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, σημειώνει επίσης το ΔΝΤ. Η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική θα συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, περιορίζοντας την ανοδική πίεση στα επιτόκια και τον κίνδυνο διαταραχών της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Προσθέτει ότι το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης έχει αποδειχθεί ανθεκτικό, αλλά η αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να εκθέσει τα τρωτά σημεία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v