Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Παραδώσαμε πυρηνικά στη Λευκορωσία, απειλές για τα F-16

Ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα ο πυρηνικός εξοπλισμός της Λευκορωσίας. Εξαρτημένο από τις δυτικές προμήθειες όπλων το Κίεβο, υποστηρίζει. Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να μην εμπλέξει στις μάχες F-16 που σταθμεύουν εκτός Ουκρανίας.

Πούτιν: Παραδώσαμε πυρηνικά στη Λευκορωσία, απειλές για τα F-16

Η Ουκρανία σύντομα θα ξεμείνει από τα δικά της όπλα και πολεμοφόδια και θα καταστεί απόλυτα εξαρτημένη από δυτικές προμήθειες, υπονομεύοντας εντέλει την ικανότητά της να πολεμά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία απέτυχε να σημειώσει πρόοδο στην αντεπίθεσή της, τονίζοντας ότι ο στρατός της δεν είχε «καμία τύχη» εναντίον του ρωσικού.

Υπενθυμίζοντας τους δηλωμένους στόχους του από την αρχή του πολέμου για «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, ο Πούτιν είπε: «Σύντομα η Ουκρανία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί δικό της εξοπλισμό. Δεν έχει μείνει τίποτα. Ό,τι χρησιμοποιούν έρχεται από το εξωτερικό. Δεν μπορείς να πολεμάς έτσι για πολύ».

Είπε χαρακτηριστικά ότι τα δυτικά τανκς που έχει παραλάβει το Κίεβο καταστρέφονται και ότι θα συμβεί το ίδιο και στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου δυτικού εξοπλισμού. «Χωρίς αμφιβολία θα καταστραφούν και τα F-16, εάν εμπλακούν σε πολεμικές ενέργειες».

Ο Ρώσος Πρόεδρος έστειλε και μήνυμα στη Δύση: Αν σταθμεύσουν εκτός Ουκρανίας και χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο θα πρέπει να δούμε πως και που θα εμπλακούμε με αυτά που χρησιμοποιούνται για πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον μας». Αυτό σημείωσε, αποτελεί σοβαρή απειλή να συρθεί το ΝΑΤΟ περαιτέρω στη σύγκροηση.

Στρατιωτικοί ηγέτες της Ουκρανίας έχουν ανακοινώσει ότι προελαύνοντα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν «απελπισμένη αντίσταση» από τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον περασμένο μήνα μετά από μάχες μηνών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε, από την άλλη, ότι οι δυνάμεις της Μόσχας απέκρουσαν πολλές απόπειρες αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού σε διαφορετικές τοποθεσίες στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες 24 ώρες, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις του Κιέβου.

«Το ΝΑΤΟ να μην τραβάει το σκοινί»

«Εχουμε περισσότερα πυρηνικά από το ΝΑΤΟ, θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σε περίπτωση που απειληθεί η ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά δεν έχει υπάρξει ανάγκη», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» να συρθεί περαιτέρω στη σύγκρουση η Βορειοατλαντική Συμμαχία, προειδοποιώντας την να «μην τραβάει το σκοινί».

Ο Ρώσος πρόεδρος γνωστοποίησε παράλληλα ότι η Ρωσία έχει παραδώσει ήδη τα πρώτα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, τρεις μήνες αφότου ανακοίνωσε το σχέδιο. «Τα πρώτα πυρηνικά παραδόθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας», είπε. «Αυτό είναι το πρώτο μέρος. Εως το τέλος του καλοκαιριού, έως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά».

Ο Πούτιν δήλωσε επιπροσθέτως ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να καταστρέψει τμήματα του Κιέβου, αλλά επέλεξε να μην το κάνει για «διάφορους λόγους», τους οποίους δεν διευκρίνισε.

Οι επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη κοντά στα σύνορα, σημείωσε, ήταν μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή των δυνάμεων της Μόσχας από άλλα μέτωπα.

«Όνειδος για τους Εβραίους ο Ζελένσκι»

Υπό διαφορετική αμερικανική κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να είχε επιλυθεί ειρηνικά η διαφορά με την Ουκρανία, τόνισε ο Πούτιν. «Από την πλευρά μας, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνομιλίες».

«Δεν απορρίψαμε ποτέ τον διάλογο. Η άλλη πλευρά τον αρνήθηκε, αλλά τελικά θα αναγκαστεί να τον δεχτεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος, μάλιστα, ειρωνεύτηκε και τις εβραϊκές ρίζες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι:  «Έχω πολλούς Εβραίους φίλους. Λένε ότι ο Ζελένσκι δεν είναι Εβραίος, αλλά όνειδος για τον εβραϊκό λαό», είπε.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την προεδρία της Ουκρανίας, μεταδίδει το Reuters. Ο Ζελένσκι έχει πει ότι τα αδέρφια του παππού του σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ενώ έχει επανειλημμένα απορρίψει ως ψευδείς τις ρωσικές κατηγορίες ότι έχει υποστηρίξει τους νεοναζί στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v