Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μασκ: Ερχεται η πρώτη εμφύτευση τσιπ της Neuralink σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Σχεδιάζονται κλινικές δοκιμές από τη startup ιατρικής νευροτεχνολογίας του μεγιστάνα. Τα τσιπάκια έχουν στόχο καταρχήν να βοηθήσουν νευρολογικώς πάσχοντες, κατά δεύτερον να διασυνδέσουν ανθρώπους με την τεχνητή νοημοσύνη «ενισχύοντας τον εγκέφαλό τους».

Μασκ: Ερχεται η πρώτη εμφύτευση τσιπ της Neuralink σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο Έλον Μασκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νεοφυής εταιρεία Neuralink θα δοκιμάσει τη διασύνδεση συσκευών εγκεφαλικών εμφυτευμάτων-τσιπ στον άνθρωπο αργότερα φέτος, μεταδίδει το Reuters.

Ο δισεκατομμυριούχος μιλούσε στην εκδήλωση Paris VivaTech. Τον περασμένο μήνα, η Neuralink έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την πρώτη κλινική δοκιμή σε άνθρωπο, σ' ένα κρίσιμο ορόσημο για τη startup του δισεκατομμυριούχου, που αντιμετωπίζει αμερικανικές έρευνες σχετικά με τον χειρισμό πειραμάτων σε ζώα.

Πρόκειται για «σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μια μέρα η τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η καλιφορνέζικη νεοφυής επιχείρηση, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως η «στρατολόγηση» εθελοντών για τις κλινικές δοκιμές «δεν έχει αρχίσει ακόμη».

Η Neuralink σχεδιάζει διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να επιτρέπει επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης.

Αναμένεται πάνω απ’ όλα να βοηθήσει παράλυτους ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις.

Η startup θέλει κατόπιν να κάνει επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες τις συσκευές, ώστε να μπορούν να εμφυτεύονται σε ανθρώπους διατεθειμένους να δαπανήσουν χιλιάδες δολάρια προκειμένου ο εγκέφαλός τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.

Για τον κ. Μασκ, ο οποίος ίδρυσε τη Neuralink το 2016, το τσιπ που θα εμφυτεύεται σε ανθρώπους ίσως επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επιτύχει «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v