Θετικός στην αφρικανική πρωτοβουλία για την ειρήνη ο Πούτιν

«Χαιρετίζουμε την ισορροπημένη προσέγγιση των Αφρικανών φίλων μας στην ουκρανική κρίση. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με όσους θέλουν ειρήνη, στη βάση των δίκαιων και νομίμων συμφερόντων των μερών».

Θετικός στην αφρικανική πρωτοβουλία για την ειρήνη ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε «έτοιμος» για έναν «εποικοδομητικό διάλογο με όσους θέλουν την ειρήνη», κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Αφρικανούς μεσολαβητές για την Ουκρανία, χαιρετίζοντας την «ισορροπημένη προσέγγισή τους» απέναντι στην κρίση αυτή.

«Χαιρετίζουμε την ισορροπημένη προσέγγιση των Αφρικανών φίλων μας απέναντι στην ουκρανική κρίση», δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη της συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη.

«Είμαστε ανοιχτοί σ' έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλους όσους θέλουν την ειρήνη, η οποία βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της συνεκτίμησης των νομίμων συμφερόντων των μερών», υπογράμμισε.

Οι ηγέτες από τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο, τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τα νησιά Κομόρες συναντήθηκαν με τον Πούτιν στο κυβερνητικό Ανάκτορο Κονσταντινόφσκι του 18ου αιώνα μετά την επίσκεψή τους στο Κίεβο χθες, Παρασκευή.

Ο Πούτιν δήλωσε: «Στη Ρωσία, σεβόμαστε πολύ τη θέση των αφρικανικών κρατών υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας (...), υποστηρίζουμε την προσδοκία τους για ειρηνιστική πολιτική».

Πρόσθεσε ότι «εκτιμά» το ενδιαφέρον τους για την εξεύρεση τρόπων διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η συνολική ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής» της Ρωσίας.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε χθες Παρασκευή κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία καταγγέλλοντας την «εξαπάτηση» της Μόσχας μεσούσης της αντεπίθεσης των ενόπλων δυνάμεών της, μετά τη συνάντηση που είχε με την αφρικανική αντιπροσωπεία.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Mostafa Madbouly και άλλους ότι «δεν θα επιτύχει η διπλωματία με τη Ρωσία όσο βρίσκονται στο έδαφός μας». Ο Macky Sall, πρόεδρος της Σενεγάλης, απάντησε ότι «όταν πολεμάς, μάλλον πρέπει να έχεις χώρο για διάλογο».

Το αφρικανικό σχέδιο αποκλιμάκωσης, λίγες λεπτομέρειες του οποίου έχουν αποκαλυφθεί, είναι το τελευταίο σε μια σειρά ξένων προσπαθειών για μεσολάβηση, καθώς η Ουκρανία προωθεί την αντεπίθεση που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v