Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Το νέο team της οικονομίας μας θα φέρει μονοψήφιο πληθωρισμό

Απευθυνόμενος σε Τούρκους εξαγωγείς, ο πρόεδρος τόνισε ότι ο τρέχων ρυθμός 40% και τα τριψήφια περυσινά ποσοστά πληθωρισμού θα αποτελέσουν παρελθόν. Νέα επιτοκιακή πολιτική επεξεργάζεται η κεντρική τραπεζίτης.

Ερντογάν: Το νέο team της οικονομίας μας θα φέρει μονοψήφιο πληθωρισμό

Προτεραιότητα του νέου οικονομικού επιτελείου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα από το τρέχον επίπεδο του 40%, δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg.

«Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, έχουμε πιο δυνατό χέρι», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε ομάδα Τούρκων εξαγωγέων. «Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο, αυτή θα είναι η προτεραιότητα της νέας οικονομικής ομάδας μας».

Πρόσθεσε επίσης ότι η οικονομία ανακάμπτει ραγδαία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Η προσήλωση του Ερντογάν στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια επιτάχυνε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε μαζικές εκροές ξένων επενδυτών ομολόγων και μετοχών. Η κεντρική τράπεζα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή τη λίρα. Το νόμισμα υποχωρεί περισσότερο από 20% φέτος έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν (φωτ.) θα τερματίσουν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, οι οποίες περιλάμβαναν παρασκηνιακές παρεμβάσεις για να στηριχτεί η λίρα και να διατηρηθούν τα επιτόκια πολύ κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει στις 22 Ιουνίου για να καθορίσει την επιτοκιακή πολιτική της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v