Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκε υποβρύχιο που ξεναγούσε τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού

Αγνοείται ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Action Aviation. Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την ακτοφυλακή της Βοστόνης, σε βάθος έως και 3.800 μέτρα στον Ατλαντικό.

Χάθηκε υποβρύχιο που ξεναγούσε τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού

Xάθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό ένα υποβρύχιο που χρησιμοποιείται για να οδηγεί τουρίστες στο αξιοθέατο του ναυαγίου του Τιτανικού και ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την ακτοφυλακή της Βοστόνης, μεταδίδει το BBC.

Δεν είναι σαφές εάν και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος, ούτε πότε χάθηκε η επαφή μαζί του.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για το υποβρύχιο Titan, που έχει μέγεθος φορτηγού, μπορεί να φιλοξενήσει πέντε άτομα και παρέχει οξυγόνο για 4ήμερες καταδύσεις.

Η OceanGate Expeditions, ιδιωτική εταιρεία που αναπτύσσει υποβρύχια για αποστολές βαθέων υδάτων, επιβεβαίωσε ότι της ανήκει το εξαφανισμένο υποβρύχιο και ότι επέβαιναν άνθρωποι σ' αυτό.

«Διερευνούμε όλες τις επιλογές για να φέρουμε το πλήρωμα πίσω με ασφάλεια», ανέφερε. «Ολη η προσοχή μας είναι στα μέλη του πληρώματος και στις οικογένειές τους. Εργαζόμαστε για την ασφαλή επιστροφή τους».

Αγνοείται δισεκατομμυριούχος εξερευνητής που πλήρωσε 250.000 δολ. για την κατάδυση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στο σκάφος επέβαινε η οικογένεια του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Χαμίς Χάρντινγκ. Ο θετός γιος του έγραψε στο Facebook ότι ο Χάρντινγκ έχει «χαθεί στο υποβρύχιο» και ζήτησε «προσευχή». Στη συνέχεια, αφαίρεσε την ανάρτηση, επικαλούμενος το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας.

Ο ίδιος ο Χαμίς Χάρντινγκ έγραψε μια μέρα νωρίτερα στο Facebook ότι θα ήταν στο υποβρύχιο. Έκτοτε δεν υπήρξαν νεότερες αναρτήσεις του.

Ο Χάρντινγκ είναι Βρετανός επιχειρηματίας, αεροπόρος, εξερευνητής και διαστημικός τουρίστας. Είναι ο ιδρυτής της Action Group και πρόεδρος της Action Aviation, διεθνούς εταιρείας μεσιτείας αεροσκαφών με έδρα το Ντουμπάι. Το 2019 υπήρξε διευθυντής αποστολής και πιλότος πληρώματος σε πτήση που πέτυχε το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για τον γύρο της Γης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, μια αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλες δύο έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Μια πλήρης κατάδυση στο ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένης της ανάβασης, διαρκεί συνολικά οκτώ ώρες.

Η εταιρεία χρεώνει τους επισκέπτες 250.000 δολ. για μια θέση στην 8ήμερη αποστολή, ώστε να δουν το ναυάγιο.

Διαφημίζει το ταξίδι με το υποβρύχιο από ανθρακονήματα ως «ευκαιρία να δραπετεύσετε από την καθημερινότητα και να ανακαλύψετε κάτι εξαιρετικό».

Η OceanGate διαθέτει τρία υποβρύχια, ωστόσο μόνο ο Τιτάν μπορεί να βουτήξει αρκετά βαθιά για να φτάσει στα συντρίμμια του Τιτανικού.

Το σκάφος ζυγίζει 10.432 κιλά και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, μπορεί να φτάσει σε βάθη έως και 4.000 μέτρα, ενώ μπορεί να υποστηρίξει υποβρύχιες αποστολές 96 ωρών για πλήρωμα πέντε ατόμων.

Μικρά υποβρύχια δέχονται τουρίστες περιστασιακά, που πληρώνουν για να δουν το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το διάσημο ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον πυθμένα του Ατλαντικού. Απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από την ακτή της Νέας Γης, στον Καναδά.

Το ιστορικό πλοίο, που ήταν το μεγαλύτερο επιβατηγό της εποχής του, προσέκρουσε σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 ανθρώπου που επέβαιναν, επιβάτες και πλήρωμα, πέθαναν περισσότεροι από 1.500.

Ο Τιτανικός έχει εξερευνηθεί εκτενώς από τότε που ανακαλύφθηκε το ναυάγιο, το 1985.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v