Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μεγάλες πολυεθνικές θα προσλάβουν 250.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη

Δέσμευση 40 κορυφαίων εταιρειών για απασχόληση και κατάρτιση προσφύγων, που θα ανακουφίσει κρατικούς προϋπολογισμούς με όφελος άνω των 2 δισ. ευρώ. Η πρωτοβουλία της Tent Partnership for Refugees κάνει λόγο για «Ουκρανούς και άλλους» ωφελούμενους.

Ποιες μεγάλες πολυεθνικές θα προσλάβουν 250.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Amazon, η Hilton, η Starbucks και η Adidas, δεσμεύονται να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν πάνω από 250.000 πρόσφυγες τα επόμενα τρία χρόνια στην Ευρώπη.

Η φιλόδοξη πρόθεση προσφοράς εργασίας και κατάρτισης, που ανακοινώθηκε σήμερα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στο Tent European Business Summit, αποτελεί «το πιο σημαντικό σύνολο επιχειρηματικών δεσμεύσεων που έγιναν ποτέ για την προώθηση της οικονομικής ένταξης των προσφύγων», δήλωσε η Tent Partnership for Refugees, το δίκτυο πίσω από τη συνάντηση.

Κορυφαίες εταιρείες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ακόμη οι PepsiCo και Marriott, έχουν δεσμευτεί να προσλάβουν άμεσα περισσότερους από 13.000 πρόσφυγες και να εκπαιδεύσουν περισσότερους από 86.000.

Η Amazon θα προσλάβει τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες, ενώ εταιρείες όπως η Accenture, η Indeed και η Microsoft έχουν δεσμευτεί να εκπαιδεύσουν περίπου 40.000, μεταδίδει το Euronews.

«Τους βοηθάμε με συμβουλευτική, καθοδήγηση, προγράμματα κατάρτισης, δεξιότητες, γλώσσες, τα πάντα, ό,τι μπορούμε», δήλωσε ο J. Ofori Agboka, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Amazon.

Η ManpowerGroup και η Randstad – από τις μεγαλύτερες εταιρείες στελέχωσης στον κόσμο – είναι μεταξύ εκείνων που έχουν επίσης δεσμευτεί να συνδέσουν περίπου 152.000 πρόσφυγες με την απασχόληση. Οι δεσμεύσεις έρχονται σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αμέσως μετά την εισβολή, η Ευρώπη παρείχε «μια καταπληκτική έκρηξη υποστήριξης που επικεντρώθηκε στην άμεση ανθρωπιστική βοήθεια για όλους τους Ουκρανούς με τη μορφή στέγης, τροφής και ιατρικής υποστήριξης», δήλωσε ο Gideon Maltz, διευθύνων σύμβουλος της Tent Partnership for Refugees.

Αλλά υπάρχει μια δεύτερη φάση, όπου οι Ουκρανοί πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη θα «ψάχνουν, και συχνά θα ανταγωνίζονται, να βρουν δουλειά».

Οι δεσμεύσεις των εταιρειών μπορούν «να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό, να καλύψουν τα εργασιακά κενά και να τονώσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες», είπε ο Maltz στο Euronews, ενώ θα παραχθεί επίσης «σημαντικό εισόδημα για τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο».

Το 2022, η Tent κινητοποίησε την επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ ώστε να δεσμευτεί για την πρόσληψη πάνω από 22.000 προσφύγων και την εκπαίδευση πάνω από 13.000 τα επόμενα τρία χρόνια.

«Εκείνη την εποχή υπολογίσαμε ότι η υλοποίηση της δέσμευσης θα αποφέρει περίπου 900 εκατ. δολάρια εισόδημα για τους πρόσφυγες», λέει ο Maltz.

Για την Ευρώπη, αντίστοιχα, η Tent αναμένει ότι «σωρευτικά η δέσμευση θα ωφελήσει με πάνω από 2 δισ. ευρώ τις τσέπες Ουκρανών και άλλων προσφύγων», είπε ο Maltz.

«Απαλλάσσουμε δημόσιους πόρους από ένα σημαντικό βάρος. Δεν πρόκειται για διακρίσεις υπέρ των προσφύγων», εξηγεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v