Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Ιταλία ο πρόεδρος της Κούβας, θα συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο

Το ταξίδι αυτό του Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ έρχεται λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του καρδινάλιου Μπενιαμίνο Στέλλα στην Αβάνα, όπου είχε ζητήσει την απελευθέρωση των διαδηλωτών που φυλακίστηκαν μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2021.

Στην Ιταλία ο πρόεδρος της Κούβας, θα συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ έφτασε στην Ιταλία τη Δευτέρα, το πρώτο στάδιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο πριν ταξιδέψει στη Γαλλία και τη Σερβία ειδικότερα, ανακοίνωσαν οι κουβανικές αρχές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Ποντίφικα, η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα πραγματοποιηθεί σήμερα (20/6) στις 10:00 τοπική ώρα.

Αυτό έρχεται λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του καρδινάλιου Μπενιαμίνο Στέλλα στην Αβάνα. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο παπικός απεσταλμένος πέρασε αρκετές ημέρες στο νησί και είπε ότι ζήτησε από τις αρχές να απελευθερώσουν τους διαδηλωτές που φυλακίστηκαν μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούλιο του 2021.

Στις 11 Ιουλίου 2021, χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους περίπου πενήντα πόλεων για να φωνάξουν «Ελευθερία» και «Πεινάμε». Σύμφωνα με τη ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων 11J, 773 διαδηλωτές βρίσκονταν ακόμα στη φυλακή τον Ιούνιο.

Τουλάχιστον 490 από αυτούς καταδικάστηκαν, ορισμένοι σε 25 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τον Δεκέμβριο, οι κουβανοί καθολικοί επίσκοποι ζήτησαν αμνηστία για τους κρατούμενους των Χριστουγέννων, σε μια «χειρονομία επιείκειας ή ελέους».

Η Καθολική Εκκλησία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την απελευθέρωση Κουβανών κρατουμένων. Ο Πάπας Φραγκίσκος μεσολάβησε επίσης για την απόψυξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών το 2014.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του κουβανού αρχηγού κράτους, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου, περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στη Σερβία, καθώς και «συναντήσεις με τις αρχές ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών , χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η κρατική εφημερίδα Granma ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του κράτους θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Παρίσι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v