Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Εχουμε ακόμη δρόμο για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό

Οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν και «έχουμε πολύ δρόμο ώστε να τις περιορίσουμε στον στόχο του 2%», τόνισε ο επικεφαλής της Federal Reserve. Η εικόνα της οικονομίας και το σήμα για τα επιτόκια.

Πάουελ: Εχουμε ακόμη δρόμο για να περιορίσουμε τον πληθωρισμό

Ο αγώνας της Federal Reserve να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% «έχει ακόμη πολύ δρόμο», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

«Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του προηγούμενου έτους», δήλωσε, σημειώνοντας πάντως ότι η πρόοδος είναι αργή.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει», είπε ο Πάουελ, σημειώνοντας ότι ενώ η Fed δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, «σχεδόν όλοι» οι συμμετέχοντες αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επενδυτές αναμένουν συνέχεια στις αυξήσεις επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, αν και οι δείκτες των αγορών αντανακλούν τις αμφιβολίες των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις μετά από αυτή τη συνεδρίαση.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός και παραμένουμε σθεναρά προσηλωμένοι στη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%», είπε ο Πάουελ στην επιτροπή της Βουλής, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία.

Η ακρόαση, η πρώτη από τις δύο εμφανίσεις στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα, έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 10 π.μ. (14:00 GMT). Ο Πάουελ θα εμφανιστεί ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας την Πέμπτη.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής μας στη ζήτηση στους πιο ευαίσθητους ως προς τα επιτόκια τομείς της οικονομίας», όπως η στέγαση, είπε ο Πάουελ. «Θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιπτώσεις του νομισματικού περιορισμού, ειδικά στον πληθωρισμό», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, γεγονός που καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για τους αξιωματούχους της Fed να κρίνουν εάν έχουν αυξήσει τα επιτόκια αρκετά για να φτάσουν τον στόχο για τον πληθωρισμό ή χρειάζονται περαιτέρω περιοριστικές κινήσεις. 

Δεδομένης αυτής της κατάστασης και της αύξησης των επιτοκίων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022, η απόφαση να μην αυξηθούν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα ελήφθη ως «συνετό» βήμα που θα «επιτρέψει στην επιτροπή να αξιολογήσει πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», είπε ο Πάουελ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v