Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Κλείνει τις τρύπες σε τρίτες χώρες για παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Συμφωνία για το 11ο πακέτο στις Βρυξέλλες, με κύριο στόχο τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών σε τρίτες χώρες που βοηθούν τη Μόσχα να ξεγλιστρήσει από τις κυρώσεις. Νέα εμπορικά μέτρα και νέες τεχνολογίες υπό απαγόρευση.

ΕΕ: Κλείνει τις τρύπες σε τρίτες χώρες για παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Νέο πακέτο κυρώσεων με στόχο τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία διαμορφώνουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της παράκαμψης κυρώσεων και των μεμονωμένων εξαιρέσεων.

Η 11η δέσμη μέτρων της ΕΕ, από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, περιλαμβάνει απαγόρευση διέλευσης πολλών αγαθών μέσω Ρωσίας και ένα νέο εργαλείο για το «στρίμωγμα» τρίτων χωρών που δεν κάνουν αρκετά ώστε να εμποδίσουν τη Μόσχα να αποφεύγει τις κυρώσεις των 27. Η Σουηδία, που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε τη συμφωνία μέσω Twitter.

Κύριος στόχος είναι να κλείσουν τα παραθυράκια και να αντιμετωπιστεί η παράκαμψη των μέτρων, ώστε να πληγεί η ικανότητα της Μόσχας να προμηθεύεται απαγορευμένες τεχνολογίες —μέσω κρατών όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία, το Καζακστάν και άλλα στην κεντρική Ασία— που καταλήγουν σε ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Ο νέος μηχανισμός παρέχει εξουσίες στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίζουν κρίσιμες εξαγωγές σε στοχευμένες τρίτες χώρες, εφόσον αποτύχουν οι σχετικές διπλωματικές προσπάθειες. Το πεδίο εφαρμογής του στένεψε ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των απεσταλμένων, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο, σε βαθμό που ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο πήχης για τη χρήση του μηχανισμού είναι πλέον πολύ υψηλός.

 

Το πακέτο εγκρίθηκε από τους πρεσβευτές της ΕΕ και πρέπει τώρα να υπογραφεί η απόφαση από τις 27 πρωτεύουσες, πριν εγκριθούν επίσημα τα μέτρα και τεθούν σε ισχύ. Ορισμένες τελικές λεπτομέρειες θα μπορούσαν να αλλάξουν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, με στόχο οι κυρώσεις να τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή.

Η ΕΕ απέσυρε τα σχέδια για περιορισμό του εμπορίου με πέντε κινεζικές εταιρείες που φέρεται να προμήθευαν ρωσικές εταιρείες με απαγορευμένες τεχνολογίες, μετά από διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι το ζήτημα θα επιλυόταν, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο. Τρεις εταιρείες με έδρα το Χονγκ Κονγκ, που φέρεται να ελέγχονται από τη Ρωσία, περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Επίσης, «κόπηκαν» οι προτάσεις να αποκλείονται από λιμάνια της ΕΕ πλοία που μεταφέρουν απαγορευμένα εμπορεύματα, σύμφωνα με το προσχέδιο. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν επίσημο τερματισμό των παραδόσεων πετρελαίου μέσω του βόρειου σκέλους του αγωγού Ντρούζμπα, καθώς και περιορισμούς σε πλοία που απενεργοποιούν τα συστήματα πλοήγησής τους.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να διευρύνουν τις υφιστάμενες απαγορεύσεις σε αυτοκίνητα και άλλα οχήματα, σε προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, σε βιομηχανικά προϊόντα και προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, καθώς και σε επεξεργασμένα προϊόντα που χρησιμοποιούν μέταλλα που βρίσκονται υπό κυρώσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο. Οι απαγορεύσεις θα επεκταθούν επίσης στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τις άδειες παραγωγής αυτών των αντικειμένων.

Τέλος, στη λίστα κυρώσεων θα προστεθούν ακόμη δεκάδες άτομα, φορείς και εταιρείες, γράφει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v