SOS Ευρωπαίων πυροσβεστών: Όχι άλλες περικοπές, μην παίζετε με τη φωτιά

Την αδυναμία να αντιμετωπιστεί ο όλο και μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιών στην Ευρώπη, αν δεν αναστραφεί η πολιτική περικοπών, τονίζουν συντονισμένα πυροσβέστες από 15 χώρες. Το προσωπικό μειώνεται και οι εστίες επέμβασης πληθαίνουν.

SOS Ευρωπαίων πυροσβεστών: Όχι άλλες περικοπές, μην παίζετε με τη φωτιά

Περισσότερους πόρους ζητούν οι πυροσβέστες σε όλη την Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών από τη μια άκρη της ηπείρου ως την άλλη.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διπλασιάσει τον ειδικό εναέριο πυροσβεστικό στόλο rescEU για τη φετινή σεζόν σε 24 αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα, δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με συνδικάτα από 15 χώρες. Απαιτείται περισσότερο προσωπικό, εκπαίδευση και προστατευτικός εξοπλισμός για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση που θέτουν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ειδικά μετά από περικοπές στις υπηρεσίες τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο οικονομικός κίνδυνος από τις πυρκαγιές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι οργανισμοί αξιολόγησης των ΗΠΑ υποβαθμίζουν ακόμη τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που εκτίθενται σε φυσικές καταστροφές, γράφει το Bloomberg. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Γαλλία και Ελλάδα να εγείρουν ανησυχίες ότι οι υπηρεσίες δεν είναι προετοιμασμένες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

«Εάν η Ευρώπη ενδιαφέρεται πραγματικά για την αντιμετώπιση των κλιματικών προβλημάτων, πρέπει να σταματήσει τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε ο Jan Willem Goudriaan, γενικός γραμματέας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU). «Οι πυροσβέστες είναι ένα καλό παράδειγμα επένδυσης σε δημόσιες υπηρεσίες που προσαρμόζονται στις κλιματικές κρίσεις».

Εν μέσω καύσωνα και ξηρασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, πυροσβέστες από 15 χώρες που εκπροσωπούν συνδικάτα συνδεδεμένα με την EPSU συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη απαιτώντας δράση. Κοινό τους μήνυμα ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλη την ήπειρο είναι υπό πίεση και, εάν δεν δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές, δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες προκλήσεις.

Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού υπογραμμίζει έντονα τις ανησυχίες των πυροσβεστών, καταδεικνύοντας ότι η Ευρώπη είναι η περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα από το 1980, με ρυθμούς διπλάσιους σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Κύρια πρόκληση για τα δάση της Ευρώπης και αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και προστατευτικού προσωπικού εξοπλισμού. Η εικόνα είναι παρόμοια σε όλη την ήπειρο καθώς οι φωτιές δεν αναγνωρίζουν σύνορα, λέει η EPSU.

Τα τελευταία δέκα χρόνια στην περιοχή του Μπορντό έχουν μειωθεί οι επαγγελματίες πυροσβέστες από 36 σε 31, ενώ ο αριθμός των επεμβάσεων αυξήθηκε ετησίως από 13.000 σε 18.000. Στη Βρετανία υπάρχουν 12.000 επαγγελματίες πυροσβέστες λιγότεροι από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Στη Λευκωσία υπάρχουν σήμερα 22 πυροσβέστες έναντι 39 το 1979. Η Ιταλία έχει 2.000 λιγότερους πυροσβέστες απ' ό,τι χρειάζεται για τη σωστή επέμβαση. Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλές σελίδες, αλλά οι αιτίες είναι οι ίδιες: οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα παρέμβασης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν τα συνδικάτα.

Οι πυροσβέστες, τέλος, είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες χημικές και τοξικές ουσίες λόγω της φύσης της εργασίας τους. Ως εκ τούτου, αναμένουν από τις δημόσιες αρχές να διασφαλίσουν την προστασία τους από αμίαντο και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v