Ουκρανία: «Κατώτερη των προσδοκιών» η αντεπίθεση λέει η Δύση

Οι ρωσικές γραμμές άμυνας αποδεικνύονται καλά οχυρωμένες, παραδέχονται αξιωματούχοι. Ελπίζουν, όμως, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα προσαρμοστούν στα δεδομένα.

Ουκρανία: «Κατώτερη των προσδοκιών» η αντεπίθεση λέει η Δύση

Στις πρώτες φάσεις της, η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει μικρότερη επιτυχία και οι ρωσικές δυνάμεις επιδεικνύουν μεγαλύτερη ικανότητα από ό,τι περίμενε η Δύση, λένε στο CNN δύο δυτικοί αξιωματούχοι και ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η αντεπίθεση «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε κανένα μέτωπο», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με δυτικές εκτιμήσεις, οι ρωσικές γραμμές άμυνας αποδεικνύονται καλά οχυρωμένες, καθιστώντας δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να τις παραβιάσουν. Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν επιτυχία στο να καταστρέψουν τα ουκρανικά τεθωρακισμένα με επιθέσεις πυραύλων και νάρκες και αναπτύσσουν πιο αποτελεσματικά τις αεροπορικές δυνάμεις τους. Αρκετοί αξιωματούχοι είπαν επίσης στο CNN ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποδεικνύονταν πρόβλημα για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Παρά την παραπάνω αξιολόγηση, οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η αντεπίθεση βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια -και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «παραμένουν αισιόδοξοι» ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να πετύχουν εδαφικά κέρδη με την πάροδο του χρόνου. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι πιθανό να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο για μια πληρέστερη αξιολόγηση της προόδου της αντεπίθεσης που ξεκίνησε σταδιακά τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιπλέον, αυτοί οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι ίδιες οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προσαρμοστεί στις ρωσικές τακτικές και άμυνες, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής περισσότερων επιχειρήσεων πεζικού. Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν επίσης μεγαλύτερη επιτυχία στην κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών.

Τελικά, η αντεπίθεση αποδεικνύεται μια «σκληρή προσπάθεια» για την Ουκρανία και τη Ρωσία, είπε ένας από τους δυτικούς αξιωματούχους, με τις δύο πλευρές να έχουν μεγάλες απώλειες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι η πρόοδος ήταν «πιο αργή από την επιθυμητή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v