Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη σε «πράσινο φόρο» στη ναυτιλία από 22 χώρες

Τη στήριξη τους στην επιβολή φόρου στις εκπομπές ρύπων της ναυτιλίας εξέφρασαν 22 χώρες σε σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι.

Στήριξη σε «πράσινο φόρο» στη ναυτιλία από 22 χώρες

Περισσότερες από 20 χώρες και περιφερειακοί οργανισμοί στήριξαν προτάσεις για επιβολή φόρου στις εκπομπές ρύπων της ναυτιλίας ενόψει της συνεδρίασης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) τον επόμενο μήνα, δήλωσε η γαλλική προεδρία στο τέλος συνόδου κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Η ναυτιλία, η οποία εκπέμπει το 2,9% των συνολικών αερίων του θερμοκηπίου, έχει σε μεγάλο βαθμό ξεφύγει από τους «πράσινους φόρους» επειδή η ανοιχτή θάλασσα δεν ανήκει στη δικαιοδοσία κάποιας κυβέρνησης.

Εάν ο ΙΜΟ, το όργανο των Ηνωμένων Εθνών που ρυθμίζει τη ναυτιλία, φορολογούσε τις εκπομπές άνθρακα, θα ενθάρρυνε τις ναυτιλιακές εταιρείες να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση.

Το σώμα θα μπορούσε στη συνέχεια να διοχετεύσει τα χρήματα που συγκεντρώνονται, ίσως 100 δισ. δολάρια ετησίως, σε φτωχότερες χώρες για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μεταξύ των 22 χωρών και οργανισμών που τάχθηκαν υπέρ της φορολόγησης ήταν και η Ελλάδα. 

Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε και η Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v