ΗΠΑ-Σουηδία: Ερευνούν καταγγελία για «μίζες» με αποδέκτη γιο του Ερντογάν

Σύμφωνα με καταγγελία η Digita σχεδίαζε να δώσει μίζες ώστε η κυβέρνηση Ερντογάν να εγκρίνει κανονισμούς που θα έδιναν ώθηση στις πωλήσεις προϊόντος της.

ΗΠΑ-Σουηδία: Ερευνούν καταγγελία για «μίζες» με αποδέκτη γιο του Ερντογάν

Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις ΗΠΑ και τη Σουηδία εξετάζουν καταγγελία που υποστηρίζει ότι σουηδική θυγατρική αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες αν ένας γιος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της Τουρκίας.

Το προτεινόμενο σχέδιο αναλύεται λεπτομερώς σε επικοινωνιακά και επιχειρηματικά έγγραφα που έχει δει το Reuters, ενώ έχει περιγραφεί και από ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Το Reuters αναφέρει αυτό το σχέδιο και τις προκαταρκτικές έρευνες που προκύπτουν για πρώτη φορά.

Τελικά, δεν καταβλήθηκαν μίζες, σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στις αρχές από άτομο και την έχει δει το Reuters. Στην πραγματικότητα, η Dignita Systems AB, η σουηδική εταιρεία, εγκατέλειψε ξαφνικά το έργο στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τις επικοινωνίες της εταιρείας που τις έχει δει το Reuters

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας, η Dignita θα δεσμευόταν να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας εταιρείας-κέλυφος, σε δύο ιδρύματα στα οποία ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η καταγγελία σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν να περάσει η κυβέρνηση Ερντογάν κανονισμούς που θα έδιναν ώθηση σε προϊόν της Dignita, συσκευή για αλκοτέστ που κλειδώνει τη μηχανή όταν ο οδηγός είναι μεθυσμένος. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v