Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαλβίνι: Ανόητη και επικίνδυνη η νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ιταλική ομοβροντία επιθέσεων κόντρα στο σινιάλο Λαγκάρντ για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη στην ΕΕ. Οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μελόνι στις επάλξεις.

Σαλβίνι: Ανόητη και επικίνδυνη η νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης επιτέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδότησε την πρόθεσή της να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Μετά τα σχόλιά της στο πλαίσιο ετήσιας συνάντησης στο πορτογαλικό θέρετρο Σίντρα, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Αντόνιο Ταγιάνι, αρχηγοί κομμάτων συνασπισμού στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, επέκριναν την προοπτική περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενάντια στις δικές της έρευνες και την κοινή λογική, δείχνει ότι σχεδιάζει περαιτέρω αύξηση επιτοκίων, βλάπτοντας οικογένειες και εταιρείες», είπε ο Σαλβίνι περιγράφοντας την εν λόγω πολιτική ως «ανόητη και επικίνδυνη» και λέγοντας ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ιταλό Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, ο Ταγιάνι, που είναι επίσης και υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι «με υπερβολικά υψηλά επιτόκια κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε ύφεση».

Πρόκειται για παρατηρήσεις εν αναμονή των στοιχείων που ενδέχεται να δείχνουν δραστική επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ιταλία, δίνοντας πρόγευση αντίστοιχων εκθέσεων από όλη την Ευρώπη τις επόμενες μέρες, μεταδίδει το Bloomberg.

Δεδομένου όμως ότι η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη εξακολουθεί πιθανότατα να επιταχύνεται και τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν ρισκάρουν. Ετοιμάζονται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού ξανά τον Ιούλιο, και μερικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, υπαινίχθηκαν επίσης την ανάγκη για περαιτέρω αύξηση και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Η ΕΚΤ αποτελεί συχνό στόχο για τη δεξιά κυβέρνηση της Μελόνι, της οποίας τα περιθώρια ελιγμών στην οικονομική πολιτική περιορίζουν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει υπό έλεγχο το τεράστιο ιταλικό χρέος. Η πίεση θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η οικονομία χάσει τη δυναμική της, όπως έχει προειδοποιήσει η κύρια επιχειρηματική ένωση της χώρας.

Και άλλες κυβερνήσεις είναι εξίσου επιφυλακτικές, όπως επί παραδείγματι της Ισπανίας, η οποία μάλιστα διανύει προεκλογική περίοδο. Με τον πληθωρισμό στη χώρα να κινείται κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία «ίσως δεν θα έπρεπε να απαιτεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v