Μελόνι: Αριστες σχέσεις με την Κίνα με ή χωρίς Belt and Road

«Τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την υπεράσπιση των ιταλικών συμφερόντων» θα αναζητήσει η πρωθυπουργός μαζί με τη Βουλή, αναφορικά με το ζεστό θέμα αν θα εγκαταλειφθεί ή όχι η κινεζική εμβληματική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».

Μελόνι: Αριστες σχέσεις με την Κίνα με ή χωρίς Belt and Road

Η Ιταλία μπορεί να έχει άριστες σχέσεις με την Κίνα ακόμη και χωρίς να είναι μέρος μιας στρατηγικής συμφωνίας, είπε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στους βουλευτές την Τετάρτη.

«Υπάρχουν συνεχείς αξιολογήσεις», είπε αναφερόμενη στον αμφιλεγόμενο ρόλο της χώρας στο κινεζικό πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (Belt and Road). «Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και σεβασμό, με τη συμμετοχή και του κοινοβουλίου».

Η Μελόνι σκέφτεται να ανατρέψει την απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης για ένταξη και συμμετοχή της Ιταλίας στο σύμφωνο με την Κίνα, αναφέρει το Bloomberg. Η πρωτοβουλία Belt and Road έχει χρηματοδοτήσει με 900 δισεκατομμύρια δολάρια έργα υποδομής παγκοσμίως, αλλά θεωρείται τρόπος ώστε το Πεκίνο να επεκτείνει την επιρροή του.

Η Ιταλία υπέγραψε το σύμφωνο το 2019, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Τζουζέπε Κόντε. Όμως, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Ρώμη έχει παγιδευτεί ανάμεσα στις εντάσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου που κλιμακώνονται, ειδικά ως συνέπεια της συνεχιζόμενης κινεζικής υποστήριξης προς τη Ρωσία.

«Θα ήταν καλύτερα να μην πατήσουμε γκάζι, αλλά να αναζητήσουμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», δήλωσε η Μελόνι στη Ρώμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v