Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: «Καμπανάκι» οικονομολόγων για βουτιά στις ξένες επενδύσεις

Ο υψηλός εταιρικός φόρος, η γραφειοκρατία και οι προβληματικές υποδομές είναι μερικοί από τους λόγους για την κατάρρευση των άμεσων ξένων επενδύσεων, σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο.

Γερμανία: «Καμπανάκι» οικονομολόγων για βουτιά στις ξένες επενδύσεις

Η ικανότητα της Γερμανίας να προσελκύει επενδύσεις εμφάνισε μια ανησυχητική αποδυνάμωση την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με κορυφαίο οικονομικό ινστιτούτο.

Ειδικότερα, το 2022 περίπου 135 δισ. ευρώ άμεσων επενδύσεων κατευθύνθηκαν από τη Γερμανία σε άλλες χώρες και μόλις 10,5 δισ. ευρώ εισήλθαν στη χώρα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (GEI) με έδρα την Κολωνία το χάσμα ανάμεσα στις επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα το 2022 ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί με βάση στα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκθεση αναφέρει ότι το 70% των επενδύσεων των γερμανικών εταιρειών στο εξωτερικό κατευθύνθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιώντας ότι αυτό καθιστά ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι «οι επενδύσεις από Ευρωπαίους γείτονες έχουν καταρρεύσει».

Πολλά από τα προβλήματα της Γερμανίας έχουν να κάνουν με εσωτερικά ζητήματα, όπως ο υψηλός εταιρικός φόρος, η γραφειοκρατία και οι προβληματικές υποδομές. 

Ο Κρίστιαν Ρους, οικονομολόγος του GEI κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v