Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι... ναρκωτικά παίρνουν οι «σταρ» της Silicon Valley

Μαγικά μανιτάρια, LSD, αλλά και η περίφημη κεταμίνη κυκλοφορούν σε ειδικά πάρτι για ολίγους και εκλεκτούς και υπόσχονται να γεννήσουν τις νέες μεγάλες επιχειρηματικές καινοτομίες. Τα νέα εταιρικά... ήθη.

Tι... ναρκωτικά παίρνουν οι «σταρ» της Silicon Valley

Κορυφαίοι επιχειρηματίες του πλανήτη, μη εξαιρουμένου του Ελον Μασκ της Tesla ή του Σεργκέι Μπριν, προέδρου της Alphabet, μητρικής της Google, συμμετέχουν σ' ένα αμφιλεγόμενο «κίνημα» λήψης  ναρκωτικών πολυτελείας τα οποία, πιστεύουν οι ίδιοι, διευρύνουν τις νοητικές τους ικανότητες, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και τους βοηθούν να παράγουν επιχειρηματικές καινοτομίες.

Ο Έλον Μασκ παίρνει κεταμίνη, ενώ ο Σεργκέι Μπριν προτιμά τα μαγικά μανιτάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Στελέχη του venture capital Founders Fund, που έχει επενδύσει σε  SρaceX και Facebook, οργανώνουν κατά καιρούς ψυχεδελικά πάρτι.

Η τακτική χρήση ναρκωτικών έχει περάσει στην κουλτούρα ορισμένων εταιρειών, υποστηρίζει το δημοσίευμα, αφήνοντας διοικητικά συμβούλια και ηγέτες επιχειρήσεων να αναμετριούνται με τις ευθύνες τους για στελέχη και υπαλλήλους που έχουν αποκτήσει αυτή την κακή συνήθεια.

Στην «πρωτοπορία» του κινήματος βρίσκονται στελέχη της τεχνολογικής βιομηχανίας που βλέπουν τα ψυχεδελικά και παρόμοιες ουσίες, μεταξύ των οποίων η ψιλοκυβίνη, η κεταμίνη και το LSD, ως πύλη και διαβατήριο για επιχειρηματικές καινοτομίες.

«Εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν μικρές δόσεις ψυχεδελικών», υποστηρίζει ο Καρλ Γκόλντφιλντ, πρώην σύμβουλος πωλήσεων και μάρκετινγκ στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι «ο πιο γρήγορος δρόμος για να ανοίξεις το μυαλό σου», υποστηρίζει. Αν και δεν έχει πτυχίο ιατρικής, ο Γκόλντφιλντ έχει αναδειχθεί σε ειδικό εμπειρικό σύμβουλο στη μικροδοσολογία ουσιών.

Δεν πρόκειται για ένα ιατρικό πείραμα ή για επενδυτική ευκαιρία, αλλά για μια πρακτική που για πολλούς έχει γίνει μέρος της επιχειρηματικής ρουτίνας τους, εγκυμονώντας βέβαια κινδύνους εξάρτησης και κατάχρησης.

Τα περισσότερα από τα ναρκωτικά είναι παράνομα. Ο ιδρυτής της CashApp Μπομπ Λι, που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο στο Σαν Φρανσίσκο, συμμετείχε σε μια underground σκηνή πάρτι γνωστή ως «The Lifestyle», όπου η χρήση ψυχεδελικών είναι στην ημερήσια διάταξη. Είχε καταναλώσει ναρκωτικά και κεταμίνη πριν από τον θάνατό του, έδειξε η νεκροψία.

Οπως γράφει η Wall Street Journal, η Silicon Valley από καιρό έχει δείξει ανοχή στη χρήση ναρκωτικών -πολλές εταιρείες δεν κάνουν τακτικά τεστ στους υπαλλήλους-, αλλά το φαινόμενο ανησυχεί ορισμένες εταιρείες και τα διοικητικά συμβούλιά τους, που φοβούνται ότι μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνες για παράνομη δραστηριότητα.

Τα ναρκωτικά της ελίτ, όπως έκσταση και άλλα ψυχεδελικά, πολλές φορές παρασκευάζονται από ειδικούς χημικούς, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal. Σ' αυτά περιλαμβάνεται η θάλασσα της αγκαλιάς («cuddle puddles»), όπου ολόκληρες ομάδες ανθρώπων ενώνονται σε μια τεράστια χαρούμενη αγκαλιά πλατωνικής φύσεως, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Αλλοι αναζητούν ψυχεδελικά για διανοητική διαύγεια ή για να αντιμετωπίσουν ζητήματα υγείας, εντός... ρέιβ πάρτι στη Silicon Valley.

Οι προσκλήσεις για τα ψυχεδελικά πάρτι συχνά αποστέλλονται μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal, ώστε να μην μπορούν να κοινοποιηθούν εύκολα. Σε ορισμένα ιδιωτικά πάρτι υψηλών απαιτήσεων μάλιστα, οι χρήστες καλούνται να υπογράψουν συμφωνητικά μη γνωστοποίησης πληροφοριών, ενώ το εισιτήριο για μια νύχτα μπορεί και να κοστίζει εκατοντάδες δολάρια.

Ο Σπένσερ Σούλεμ, διευθύνων σύμβουλος της startup BuildBetter.ai, υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί LSD περίπου κάθε τρεις μήνες επειδή τον βοηθά να σκέφτεται πιο δημιουργικά. Αφού εργάζεται μόνος του για ώρες, μερικές φορές παίρνει μια χαμηλή δόση.

Ο Σούλεμ, που ζει στη Νέα Υόρκη, είπε ότι οι υψηλές προσδοκίες των εταιρειών venture capital και των επενδυτών γενικότερα μπορούν να οδηγήσουν τους ιδρυτές στα ψυχεδελικά. «Δεν θέλουν έναν κανονικό άνθρωπο, μια κανονική παρέα», είπε. «Θέλουν κάτι εξαιρετικό».

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιούν οι γιατροί ως αναισθητικό, ενώ μερικές φορές συνταγογραφείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Βιομηχανία της ψυχεδέλειας, ύψους 11,8 δισ. δολαρίων

Επενδυτές ρίχνουν κεφάλαια σε εταιρείες που εργάζονται για την ανάπτυξη θεραπειών με ψυχεδελικά - για ιατρικούς σκοπούς, εννοείται. Στο επιστημονικό συνέδριο ψυχεδελικών στο Ντένβερ την περασμένη εβδομάδα, που διοργάνωσε ο Ρικ Ντόμπλιν, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, ή MAPS, έδωσαν το «παρών» 12.000 συμμετέχοντες, σε σύγκριση με περίπου 3.000 πριν από έξι χρόνια.

Η χρήση ψυχεδελικών ήταν το θέμα βιβλίου μπεστ σέλερ του Μάικλ Πόλαν το 2018 με τίτλο «How to Change Your Mind» (Πώς να αλλάξεις το μυαλό σου). Το 2022 γυρίστηκε ντοκιμαντέρ του Netflix βασισμένο στο βιβλίο. Πρόκειται λοιπόν για μια βιομηχανία σε πλήρη ανάπτυξη, που ξεκινά από τη χημεία και την ιατρική και παρεκτρέπεται ως την ψυχαγωγία.

Η αξία της αγοράς ψυχεδελικών φαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες που ασχολούνται με έρευνες και δοκιμές για τη νομιμοποίηση της χρήσης, αναμένεται να φτάσει τα 11,8 δισ. δολάρια έως το 2029, από 4,9 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία BrandEssence. Το Founders Fund έχει μερίδιο ιδιοκτησίας στην Compass Pathways, εταιρεία που ερευνά την ανάπτυξη εμπορικής ψιλοκυβίνης (επιστημονική ονομασία για τα μαγικά μανιτάρια), ενώ ο συνιδρυτής της Πίτερ Θιλ επενδύει προσωπικά στην Atai Life Sciences, η οποία αναπτύσσει ψυχεδελικά για την ψυχική υγεία.

Εκπρόσωπος του Founders Fund υποστήριξε: «Η έρευνα δείχνει ότι τα ψυχεδελικά μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να γίνουν αυτά τα φάρμακα ασφαλή και νόμιμα διαθέσιμα».

Βέβαια, τα όποια οφέλη προκύπτουν σε ειδικό θεραπευτικό πλαίσιο και υπό ιατρική παρακολούθηση, και όχι αν κανείς καθορίζει τη λήψη έστω και μικρών δόσεων μόνος του.

«Πριν από μερικά χρόνια, το να μιλάς για ψυχεδελικά στη Silicon Valley ήταν ταμπού», είπε ο Εντουαρντ Σάλιβαν, διευθύνων σύμβουλος της Velocity Coaching, που καθοδηγεί ιδρυτές startup και τα στελέχη επιχειρήσεων. «Αυτό έχει αλλάξει εντελώς».

Είπε ότι περίπου το 40% των πελατών του έχουν πρόσφατα εκφράσει ενδιαφέρον για τα ψυχεδελικά, ενώ πριν από πέντε χρόνια ήταν πολύ λίγοι, γράφει η Wall Street Journal.

Μερικοί επιχειρηματίες κάνουν μικροδόσεις για να ανακουφίσουν το άγχος ή να οξύνουν το μυαλό τους. Άλλοι είπαν ότι παίρνουν πλήρεις δόσεις -χρησιμοποιώντας τον όρο μακροδόση-, με σκοπό να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο που θα οδηγήσει σε μια νέα ανατρεπτική ιδέα

Τα ψυχεδελικά πάρτι που προσελκύουν διευθυντικά στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως ο Μασκ επεκτείνονται πέρα από τη Silicon Valley, σε Μαϊάμι, Μεξικό και αλλού. Οι λίστες των καλεσμένων ελέγχονται αυστηρά και διατηρούνται εμπιστευτικές, λένε όσοι έχουν παρευρεθεί.

Όμως υπάρχει και η άλλη όψη. Ο Τζάστιν Ζου, διευθύνων σύμβουλος της startup Iterable, απολύθηκε επειδή έπαιρνε μικρές δόσεις LSD για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψή του, καθώς θεωρήθηκε ότι παραβίαζε τις εταιρικές αξίες.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν αυτοδιάγνωση μάλλον ρέπουν προς την κακή χρήση ή την κατάχρηση. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για θετικό αποτέλεσμα όταν δρα κανείς μόνος του», είπε ο Άλεξ Πένροντ, ειδικός σε θέματα εθισμού στο Τέξας. Αντίθετα, υποστηρίζει, τα όποια πιθανά θεραπευτικά οφέλη χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία από εθισμένους για να προχωρούν σε ψυχαγωγική χρήση. «Οι θετικές πτυχές, όταν δεν υπάρχει προσοχή στη χρήση, γίνονται αρνητικές», προειδοποιεί. «Είναι τυφλωτικό ή αυτοκαταστροφικό».

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, αντί για τη φοβερή επιχειρηματική ιδέα, τα υψηλόβαθμα στελέχη-χρήστες τελικά καταστράφηκαν ή έχασαν τη ζωή τους. Πιο τρανταχτό παράδειγμα ο Τόνι Χσιέι που πέθανε το 2020 σε ηλικία 47 ετών. Ήταν διευθύνων σύμβουλος της Zappos, η οποία ανήκει στην Amazon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v