Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Ερχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η πρόσφατη αύξηση στο 15% ήταν το πρώτο βήμα νομισματικής σύσφιξης, καθώς «ο δρόμος του αποπληθωρισμού μόλις ξεκίνησε». Πώς σκιαγραφείται η νέα πολιτική της Ερκάν εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιουνίου.

Τουρκία: Ερχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων

H αύξηση επιτοκίων τον περασμένο μήνα ήταν το «πρώτο βήμα» ενός κύκλου νομισματικής σύσφιξης, σημειώνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, καθώς η κυβέρνηση του επανεκλεγέντος προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό που «χορεύει» σχεδόν με 40%.

Η πρόσφατη απόφαση για αύξηση του δείκτη αναφοράς στο 15% από 8,5% είχε σκοπό να «εδραιώσει την πορεία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η τράπεζα δημοσιεύοντας πρακτικά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στις 22 Ιουνίου.

Επρόκειτο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα εδώ και πάνω από δύο χρόνια, σηματοδοτώντας μια μεταστροφή από τη στρατηγική τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, τα οποία, σύμφωνα με αιτιάσεις των επενδυτών, πυροδότησαν κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού. Ήταν επίσης η πρώτη απόφαση της νέας επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, η οποία διορίστηκε αμέσως μετά τη νέα νίκη Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές τον Μάιο, γράφει το Bloomberg.

Ωστόσο, η κίνηση δεν έπεισε τους traders, οι οποίοι ως επί το πλείστον περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση. Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια στον κόσμο, ενώ η λίρα υποχώρησε σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου μετά την εν λόγω απόφαση, επεκτείνοντας τις απώλειές της στο 28% μόνο για φέτος. Σήμερα Δευτέρα οι τουρκικές κρατικές εμπορικές τράπεζες πούλησαν έως και 1 δισ. δολάρια για να στηρίξουν το νόμισμα, σύμφωνα με traders.

Οι κρατικές τράπεζες είχαν σταματήσει τις τακτικές παρεμβάσεις τους μετά τον διορισμό του νέου οικονομικού επιτελείου, που είχε δείξει ότι υποστηρίζει τον περιορισμό των πωλήσεων δολαρίων και τον καθορισμό της αξίας του νομίσματος μέσω της αγοράς. Ωστόσο, σποραδικά έχουν παρέμβει για να αποτρέψουν μια υπερβολικά απότομη διολίσθηση της λίρας, ειδικά μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 22 Ιουνίου.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι του Bloomberg ελαφρά επιβράδυνση στο 38,9%. Η επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια είναι στις 20 Ιουλίου.

Ο Σαχάπ Καβτσιόγλου, προκάτοχος της Ερκάν, χαλάρωσε σημαντικά τη νομισματική πολιτική ακολουθώντας την πεποίθηση Ερντογάν ότι τα χαμηλά επιτόκια ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αυξήσεων των τιμών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v