Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εχασε £10 δισ. η AstraZeneca μετά την αποτυχία νέου φαρμάκου

Υπόσχεται μεν βελτιωμένη θεραπεία το νέο αντικαρκινικό φάρμακο, αλλά η δοκιμή του δεν ήταν «όσο επιτυχής» θα ήθελαν οι επενδυτές. Ως αποτέλεσμα βούτηξε 6% η μετοχή της εταιρείας, που αναδείχθηκε ουραγός στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Εχασε £10 δισ. η AstraZeneca μετά την αποτυχία νέου φαρμάκου

Σχεδόν 10 δισεκατομμύρια λίρες απώλεσε η χρηματιστηριακή αξία της AstraZeneca εξαιτίας ανησυχιών ότι ένα νέο φάρμακό της για τον καρκίνο του πνεύμονα πιθανώς δεν είναι όσο επιτυχημένο αναμενόταν.

Οι μετοχές της αγγλο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας υποχώρησαν έως και 6% το πρωί της Δευτέρας, αφού δημοσιεύτηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 3 για το datopotamab deruxtecan. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των εταιρειών του δείκτη FTSE 100.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μελέτη έδειξε ότι το φάρμακο που αναπτύσσει από κοινού με την ιαπωνική Daiichi Sankyo θα μπορούσε μεν να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου για μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι το φάρμακο που θεωρείται επί του παρόντος πρότυπο για τη χημειοθεραπεία, το docetaxel, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί βάσει στατιστικών στοιχείων αν αυτό συνεπάγεται και αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Η Susan Galbraith, εκτελεστική αντιπρόεδρος ογκολογικής έρευνας στην AstraZeneca, είπε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών παρείχαν «αδιάσειστα στοιχεία» για τον μελλοντικό πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το φάρμακο στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Ωστόσο, οι επενδυτές εξαφάνισαν σχεδόν 10 δισ. λίρες από την αγοραία αξία της φαρμακευτικής εταιρείας των 174 δισ. λιρών, καθώς αναλυτές ερμήνευσαν την πρώιμη μελέτη ως ένδειξη ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι τόσο επιτυχημένο όσο άλλα που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca, όπως το Enhertu.

Οι αναλυτές της Citi χαιρέτισαν συνολικά τα αποτελέσματα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το φάρμακο «ίσως να μην είναι η απόλυτη επιτυχία που ήλπιζαν οι επενδυτές». Ορισμένοι αναλυτές, γράφει ο Guardian, έχουν προεξοφλήσει εκτιμήσεις πωλήσεων για το νέο φάρμακο που θα μπορούσαν να αγγίξουν και τα 18 δισ. δολάρια.

Αναλυτές της Barclays και της Credit Suisse δήλωσαν ότι οι μέτοχοι αναζητούσαν την AstraZeneca για να δηλώσουν τα αποτελέσματα ως «κλινικά σημαντικά». Η εταιρεία εξήγησε ότι η κλινική σημασία είναι «υποκειμενική αξιολόγηση» και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η «πρώιμη τάση» στα δεδομένα, προτού φτάσει το όριο της στατιστικής σημασίας, υποδεικνύει καλύτερη συνολική επιβίωση με το νέο φάρμακο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v