Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλουσιότεροι έγιναν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη στο 1ο εξάμηνο

Ελον Μασκ και Μαρκ Ζάκερμπεργκ οδήγησαν την κούρσα με τα κέρδη των βαθύπλουτων. Επιπλέον 852 δισ. δολ. στην τσέπη, ήτοι «μεροκάματο» 14 εκατ. δολ. Όμως υπάρχουν και οι μεγάλοι χαμένοι στη λίστα...

Πλουσιότεροι έγιναν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη στο 1ο εξάμηνο

Κατά 852 δισ. δολάρια πλουσιότεροι έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του 2023 οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη κατάταξη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Κατά μέσο όρο, κάθε μέλος του Bloomberg Billionaires Index έβαζε στην τσέπη επιπλέον 14 εκατ. δολάρια κάθε μέρα το τελευταίο εξάμηνο, που ήταν το καλύτερό τους μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν ξεκινούσε η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ύφεση που προκάλεσε ο Covid.

Τα κέρδη συνέπεσαν με το ράλι στο χρηματιστήριο, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίσης στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 16% και ο Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 39% στο καλύτερο πρώτο του εξάμηνο, καθώς η μανία των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη ενίσχυσε τις μετοχές της τεχνολογίας.

Στη μονομαχία Μασκ-Ζάκερμπεργκ, ο μεν διευθύνων σύμβουλος της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έπιασε κορυφή προσθέτοντας 96,6 δισ. δολάρια στην καθαρή περιουσία του, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Meta κέρδισε 58,9 δισ. δολάρια.

Οι κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του εξαμήνου. Πρωταθλητής ο Ελον Μασκ με +96,6 δισ. δολάρια

Η καθαρή περιουσία του Γκαουτάμ Αντανί υπέστη το μεγαλύτερο εξαμηνιαίο πλήγμα, χάνοντας 60,2 δισ. δολάρια. Ο πρόεδρος του Adani Group είχε βιώσει επίσης τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από οποιονδήποτε δισεκατομμυριούχο, χάνοντας 20,8 δισ. δολάρια στις 27 Ιανουαρίου, αφού η εταιρεία short seller Hindenburg Research κατηγόρησε τον όμιλό του για λογιστική απάτη και χειραγώγηση μετοχών — ισχυρισμό που αρνείται ο Adani.

Η Hindenburg, που ιδρύθηκε από τον Nate Anderson, βρίσκεται επίσης πίσω από την καταβαράθρωση ακόμη ενός δισεκατομμυριούχου: του Καρλ Άικαν. Η Icahn Enterprises σημείωσε την πιο απότομη ημερήσια πτώση, αφού η Hindenburg αποκάλυψε ότι η εταιρεία υπερεκτίμησε τις συμμετοχές της και βασίστηκε σε δομή πυραμίδας για να πληρώσει μερίσματα. Η καθαρή περιουσία του Άικαν μειώθηκε κατά 13,4 δισ. δολάρια ή 57% - η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από οποιοδήποτε μέλος του Bloomberg Billionaires Index την εν λόγω περίοδο.

Οι χαμένοι δισεκατομμυριούχοι του εξαμήνου. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη ο Γκαουτάμ Αντανί, που «φτώχυνε» κατά  60,2 δισ. δολάρια

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v