Αγωγή των συγγενών του Ναβάλνι κατά της ρωσικής φυλακής

Η οικογένεια του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Είχε «μηδέν επισκέψεις» τον περασμένο χρόνο, στερείται όλα τα δικαιώματά του, καταγγέλλουν οι δικηγόροι του.

Αγωγή των συγγενών του Ναβάλνι κατά της ρωσικής φυλακής

Οι συγγενείς του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά της αποικίας κρατουμένων στην οποία κρατείται, επειδή αρνείται να τους αφήσει να τον επισκεφθούν.

Η οικογένεια του Ναβάλνι προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πολιτικός μέσω ανάρτησής του στην επίσημη σελίδα του στο Instagram, που διαχειρίζονται οι δικηγόροι και οι συνεργάτες του.

«Είμαι ένας κατάδικος. Και αυτοί ποτέ δεν παύουν να μου υπενθυμίζουν ότι είμαι όπως όλοι οι άλλοι. Αλλά είχα (0) μηδέν επισκέψεις τον περασμένο χρόνο. Μηδέν (0) επισκέψεις μακράς διάρκειας, 0 (μηδέν) μικρής διάρκειας και 2 (δύο) τηλεφωνικές κλήσεις πριν 11 μήνες», έγραψε ο Ναβάλνι.

Η ανάρτηση κατονομάζει ως ενάγοντες τη σύζυγό του Γιούλια, τους γονείς του και τα παιδιά του Ντάσα και Ζαχάρ.

Ο 47χρονος Ναβάλνι εκτίει ποινές φυλάκισης συνολικής διάρκειας 11-1/2 ετών στη σωφρονιστική αποικία IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, με κατηγορίες που, όπως λέει, κατασκευάστηκαν για να φιμωθεί η κριτική του στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο αρνείται συνήθως να σχολιάσει την υπόθεσή του, λέγοντας ότι είναι θέμα της υπηρεσίας φυλακών. Το Reuters ζήτησε σχόλιο από τις αρχές των φυλακών.

Μια νέα δίκη του Ναβάλνι για φερόμενη «εξτρεμιστική» δραστηριότητα που άρχισε τον περασμένο μήνα μπορεί να παρατείνει την παραμονή του στη φυλακή για δεκαετίες. Αθωωτικές αποφάσεις για παράγοντες της αντιπολίτευσης είναι ανήκουστο φαινόμενο στη Ρωσία.

Ο Ναβάλνι έχει καταθέσει πλήθος καταγγελιών κατά της αποικίας κρατουμένων από τότε που φυλακίστηκε, οι οποίες όλες έχουν απορριφθεί. Μια από τις καταγγελίες, που αφορούσε την άρνηση των αξιωματούχων της φυλακής να του εξασφαλίσουν μέσα γραφής, έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας.

Οι κρατούμενοι «κατά γενικό κανόνα» έχουν το δικαίωμα για τρεις μακράς και τρεις μικρής διάρκειας επισκέψεις τον χρόνο στις αποικίες κρατουμένων όπως αυτή στο Μελέχοβο, όπως και τουλάχιστον για έξι τηλεφωνικές επικοινωνίες, αναφέρει ο Ναβάλνι στην ανάρτησή του στο Instragram.

«Το Σύνταγμα εγγυάται τα δικαιώματα των παιδιών μου, έχουν το δικαίωμα να με δουν και είμαι υποχρεωμένος να συμμετέχω στην ανατροφή τους. Το Σύνταγμα εγγυάται τα δικαιώματα των ηλικιωμένων γονέων μου, είμαι υποχρεωμένος, όσο καλύτερα μπορώ, να τους φροντίζω», έγραψε ο Ναβάλνι επισημαίνοντας ότι απαγορεύτηκε στους γονείς του να παραστούν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας του δίκης τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v